Felbecsülhetetlen ereklyék pusztultak el a sportcsarnoktűzben

2015.10.15. 17:13

A Testnevelési Egyetem kampuszán lévő sportcsarnokban reggel 5 óra körül tört ki tűz, ami miatt teljesen megsemmisült. Úgy tudjuk, hogy a romok első vizsgálata során a tűzoltók arra jutottak, hogy a tetőfűtés hibája okozhatta a bajt.

Továbbra is zajlanak az utómunkálatok a Testnevelési Egyetem leégett sportcsarnokánál az Alkotás utcában, három tűzoltóegység dolgozik a helyszínen. Három vízsugárral hűtik a még füstölő területeket, emellett pedig mentik a szomszédos irodaházban lévő értékeket, aminek a homlokfala károsodott - számolt be a katasztrófavédelem a csütörtök délutáni helyzetről.

A háromezer négyzetméter alapterületű sportlétesítményről a tűz átterjedt a mellette álló irodaépületre is. Tizenhat vízsugárral, tíz gépjárművel és négy magasból mentő szerrel hetvenkét tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén.

A csarnok teteje beomlott, az épület menthetetlené vált. A tartószerkezet nélkül maradt épület egyik vasbeton oldalfala is veszélyessé vált, tíz méter hosszan ki is dőlt. A szomszédos irodaépületben a homlokfal károsodott a tűz során, illetve a kitört ablakokon keresztül több helyiség füsttel, korommal szennyeződött, de az egységeknek sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz elterjedjen az épületen belül. 

3 milliárdos kár

Az Index információi szerint hárommilliárd forintra becsülik a Testnevelési Egyetem háromezer négyzetméteres sportcsarnokának leégése miatt keletkezett kárt.  

Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere elmondta, hogy a megsemmisült sportcsarnok miatt az önkormányzat felajánlotta, hogy a MOM sportcsarnokban délelőttönként lehetőséget biztosít az elmaradt órák és edzések megtartására.

A kormány egyébként épp a jövő héten döntött volna a TF Csörsz utcai telepén létesítendő új sportcsarnokok építéséről.

Felbecsülhetetlen ereklyék lettek oda

A Blikk információi szerint több mint 160, köztük több, már elhunyt magyar sportoló, például a labdarúgó-Aranycsapat gólvágója, Hidegkuti Nándor, vagy az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián kéznyoma volt a csarnok falán.

"Felmérhetetlen a kár, és nemcsak anyagi értelemben. A felszereléseken kívül ott volt a Magyar Sportcsillagok Fala is, ahol többek között olyan sportolók kéznyoma szerepelt, akik már nincsenek közöttünk" – mondta az Origónak Szalma László, a Testnevelési Egyetem atlétika szakosztályának vezetője.

Egymillió forintot adnak a sportjogászok

A SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság saját vagyonából egymillió forint azonnali és rendkívüli segélyt ajánlott fel a Testnevelési Egyetemnek a csütörtök hajnalban leégett atlétikai csarnok újjáépítéséhez, valamint a szakmai munka folytatásához.

A kormány készen áll, hogy segítsen a Testnevelési Egyetem csütörtök hajnalban leégett atlétikai csarnokának pótlásában, a felsőoktatási intézmény fejlesztésében - közölte Lázár János a kormányinfón. A jövő keddi kormányülésre meghívják Mocsai Lajost, az egyetem rektorát.