Nem tudni, meddig lesz ellenőrzés a szlovén határon

D  VG20151017007
2015.10.17. 12:49 Módosítva: 2015.10.17. 12:53

Kovács Zoltán kormányszóvivő délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szlovéniai határellenőrzésről tájékoztatták Szlovéniát és az Európai Bizottságot is, az intézkedés pedig „addig marad érvényben, amíg arra szükség van".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat délelőtt jelentette be, hogy ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést a szlovén-magyar határszakaszon.

Kovács erről azt mondta, hogy a rédicsi határátkelő közelében megjelentek a horvátok által a péntek éjféli magyar határzár után Szlovéniába indított migránsok. Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó lényegében arról beszélt, hogy azokról a menekültekről van szó, akik megérkeztek Muraszerdahelynél Horvátországból Szlovéniába, és a szlovénok tájékoztatása szerint regisztrálják őket. Magyarország területére senki nem lépett be.

Bakondi szerint felajánlották a szlovénoknak, hogy együttműködésben, közösen őrizzék a határt, erről még egyeztetnek. Azt nem részletezte, pontosan hogy néz majd ki a határellenőrzés például az M70-es autóútnál, csak annyit mondott, hogy arra fog hasonlítani, ahogy az osztrák-német határon is visszaállították a schengeni rendszeren belüli határellenőrzést.

Kovács: A határokat meg kell védeni

„Teljes mértékben egyetértünk, egyetlen állításával sincs ellentétes álláspontja a magyar kormánynak" – mondta Kovács, amikor Angela Merkel péntek esti Orbán Viktor egy interjújára is reagáló kijelentéseiről is kérdezték.

Merkel arról beszélt, hogy itt az ideje, hogy a kelet-európai uniós tagországok viszonozzák az Európai Unió bővítésével kapott szolidaritást. Láthatóan eltérő elképzelések vannak arról, hogy milyennek kellene lennie az európai társadalomnak, ami önmagában nem gond, „de az nem lehet, hogy az emberi méltóság csak azt illeti meg, aki keresztény." A német kancellár kijelentései alig burkolt válaszok a magyar miniszterelnök több olyan kijelentésére, ami a német Focus magazinnak adott interjújában elhangzott.

Kovács azt mondta, hogy minden embert egyenlőnek tekintenek, nem tesznek különbséget keresztény és muzulmán között, de a törvények mindenkire vonatkoznak. „Vannak határok, amiket meg kell védeni" – mondta. A szolidaritás egyik leghatékonyabb mostani formájaként a visegrádi országok együttműködését hozta fel példaként.

389 779 menekült idén

Bakondi azt mondta, hogy pénteken összesen 6353 illegális migráns érkezett Magyarországra, közülük 23-an Szerbia felől, a többiek a horvát határszakaszon. A péntek éjféli határzár óta nem történt semmilyen rendkívüli esemény azon határszakaszon, mondta.

Idén összesen pedig már 389 779 menekült érkezett, majd ment tovább. Közülük 204 ezren a szerb, 185 ezren a horvát határszakaszon léptek át Magyarországra. Idén összesen már 1166 ember ellen indítottak embercsempészés miatt eljárást.

Kovács azt is elmondta, hogy eddig több mint 200 millió eurót költöttek a határőrizet megerősítésére.