Szlovénia rendőröket küld a horvát határra

2015.10.17. 14:19

Szlovénia megkezdte rendőri erőinek megerősítését a horvát határnál, a logisztikai feladatok ellátására pedig a katonaságot is kirendelte – közölte a szlovén média szombaton. A ljubljanai Dnevnik napilap arról írt, hogy a szlovén vasúttársaság is részt vesz a migránsok szervezett szállításában a horvát határról Ausztriába. A társaság egyébként péntek este felfüggesztette a nemzetközi vasúti közlekedést Horvátországgal – írja az MTI.

A lap szerint erre azért van szükség, hogy a menedékkérők ne özönöljenek ellenőrizetlenül az országra. A Dnevnik úgy tudja, hogy szombaton migránsügyben több egyeztetést is tartanak a kormányon belül, utána a kabinet várhatóan az operatív terveiről is beszámol, amit eddig még nem tett meg.

Ljubljanára nagy nyomás nehezedik azért, hogy határozottan lépjen fel, mert Németország politikája megváltozhat a menedékkérőkkel szemben. Janez Jansa volt jobboldali miniszterelnök azt kérte a kormánytól Twitter-oldalán, hogy ugyanúgy, mint Magyarország, Szlovénia is zárja le horvát határát a migránsok előtt.

A lap megszólaltatott egy biztonsági szakértőt is, aki elmondta: a határok lezárásával csak azt érné el Szlovénia, hogy a migránsok és a menekültek elszállítására irányuló feladatokat - amelyet most az állam lát el -, átvennék az embercsempészek, amit el kell kerülni, és ha muszáj, akár "humanitárius folyosót" is nyitni kell a menekültek számára.

A Delo című szlovén napilap vezércikkében arról írt: a menekültválság, továbbá a migránshullám átirányítása Szlovéniába destabilizálhatja a térséget, ami miatt változtatni kell azon a berögződésen, hogy a régió országai egymást vádolják, hogy megszabaduljanak a menekültáradattól saját nemzeti egoizmusokat képviselve.

A lap szerint a drótkerítés és a fal helyett, amelyek komolyan veszélyeztetik a Balkán törékeny békéjét, inkább egységes uniós megoldásra van szükség. Ha Németország megváltoztatja menekült politikáját - az Angela Merkelre nehezedő nyomás miatt - , az szörnyű nehéz helyzetbe hozhatja Európa délkeleti országait - írta a lap.

"Európának egységesnek kell mutatkoznia migránskérdésben, mert a széthúzás csak olyan populista politikusok malmára hajtja a vizet, mint Orbán Viktor vagy Recep Tayyip Erdogan" - fogalmazott a szerző. A Delo véleménycikke szerint Zágráb C-terve alapján a horvát kormány a migránsok egy részét Szlovénia felé irányítja, a többieket pedig visszaküldi majd Szerbiába.  • Tippek
  • Babaváró hitel