Ödön
1 °C
11 °C

Meggyőzte a kerítés a horvátokat, nem jönnek a menekültek

IMG 5040 ok3
2015.10.18. 12:07 Módosítva: 2015-10-18 12:16:51

Magyarország péntek éjfélkor – na jó, itt-ott egy kicsivel később – életbe léptette a határzárat a magyar-horvát zöldhatáron, majd nem sokkal később elrendelték a határellenőrzés visszaállítását az egyébként schengeninek számító magyar-szlovén határon is. Úgy tűnik, eredményesen, legalábbis erről árulkodik a rendőrség honlapján közzétett statisztika.

Igaz, erre számítani is lehetett, hiszen Zágrábban nem sokkal a határzár pénteki bejelentése után közölték, hogy nem szállítanak több menekültet a magyar határra, hanem jön a C terv: Szlovénián keresztül mehetnek a migránsok Nyugat-Európába. Kovács Zoltán kormányszóvivő is arról beszélt vasárnap délelőtti nagykanizsai sajtótájékoztatóján, hogy lényegében eseménytelenül telnek az órák a magyar-horvát zöldhatár lezárása és a szlovén határon bevezetett ideiglenes határellenőrzés életbe lépése óta.

Látható, hogy a határzár hatására szombaton már csak 870 menekült érkezett az országba, míg az előző napokban soha nem volt 4000 alatt a számuk, sőt, volt, amikor 9000 közelében járt. A 870-nél kevesebben épp egy hónapja jöttek, szeptember 17-én csak 764-en lépték át a határt.

Ez akkoriban volt, amikor a szerb határt zártuk le, miután akkor már tartósan napi több ezer menekült érkezett az országba (a határzár bejelentése utáni, de életbe léptetése előtt két napban összesen csaknem tizenötezer). A szerb határzár hatása három napig tartott: akkor három nap alatt mindössze 1400-an érkeztek.

Azután viszont Horvátország felé terelődött a menekültek útvonala, és újra ezres nagyságrendben lépték át a határt. Most ilyen hatásra már nem kell számítani, és nemcsak a szlovén határon újra bevezett ellenőrzés miatt, hanem azért sem, mert aki Horvátországból belép Szlovéniába, annak már nincs értelme visszajönni hozzánk, és úgy átmenni Ausztriába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?