Meggyőzte a kerítés a horvátokat, nem jönnek a menekültek

IMG 5040 ok3
2015.10.18. 12:07 Módosítva: 2015.10.18. 12:16

Magyarország péntek éjfélkor – na jó, itt-ott egy kicsivel később – életbe léptette a határzárat a magyar-horvát zöldhatáron, majd nem sokkal később elrendelték a határellenőrzés visszaállítását az egyébként schengeninek számító magyar-szlovén határon is. Úgy tűnik, eredményesen, legalábbis erről árulkodik a rendőrség honlapján közzétett statisztika.

Igaz, erre számítani is lehetett, hiszen Zágrábban nem sokkal a határzár pénteki bejelentése után közölték, hogy nem szállítanak több menekültet a magyar határra, hanem jön a C terv: Szlovénián keresztül mehetnek a migránsok Nyugat-Európába. Kovács Zoltán kormányszóvivő is arról beszélt vasárnap délelőtti nagykanizsai sajtótájékoztatóján, hogy lényegében eseménytelenül telnek az órák a magyar-horvát zöldhatár lezárása és a szlovén határon bevezetett ideiglenes határellenőrzés életbe lépése óta.

Látható, hogy a határzár hatására szombaton már csak 870 menekült érkezett az országba, míg az előző napokban soha nem volt 4000 alatt a számuk, sőt, volt, amikor 9000 közelében járt. A 870-nél kevesebben épp egy hónapja jöttek, szeptember 17-én csak 764-en lépték át a határt.

Ez akkoriban volt, amikor a szerb határt zártuk le, miután akkor már tartósan napi több ezer menekült érkezett az országba (a határzár bejelentése utáni, de életbe léptetése előtt két napban összesen csaknem tizenötezer). A szerb határzár hatása három napig tartott: akkor három nap alatt mindössze 1400-an érkeztek.

Azután viszont Horvátország felé terelődött a menekültek útvonala, és újra ezres nagyságrendben lépték át a határt. Most ilyen hatásra már nem kell számítani, és nemcsak a szlovén határon újra bevezett ellenőrzés miatt, hanem azért sem, mert aki Horvátországból belép Szlovéniába, annak már nincs értelme visszajönni hozzánk, és úgy átmenni Ausztriába.