A gyilkos szamarak a kerítést is majd átharapták

BSZ 8387
2015.10.19. 13:18
Miért támad meg és szaggat szét két szamár egy segédmotorozó férfit? Hogyan juthatott ki Muki és Szamóca a bezárt tanyáról? Mik azok a fognyomok a faoszlopokon? És a véres betondarab? Agatha Christie-krimibe illő rejtély és nyomozás a Vas megyei Magyarszecsődön.

– Elnézést, történt itt egy szamaras gyilkosság.
– Igen, az apám...

Drámai beszélgetéssel indul a nap Magyarszecsődön. A buszmegállóban megszólított nő nagyon is tisztában volt azzal, hogy két évvel ezelőtt két szamár brutálisan széttépett, megtaposott, meggyilkolt egy arra motorozó férfit. Mint kiderült: az apját.

A nő éppen a bűntény helyszínére igyekezett, a Vas megyei kis falu szélére. Annak ellenére ugyanis, hogy az elkövetők ismertek, a szamaras gyilkosság részletei még mindig nem teljesen tisztázottak. A szamarak gazdája ellen eljárás indult halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, a bíró pedig hétfőn helyszíni szemlét rendelt el Magyarszecsődön.

Ügyész, ügyvéd, rendőr, tanúk, családtagok gyűltek össze a zuhogó esőben, hogy felelevenítsék a két évvel ezelőtt történteket. A vád szerint az eset egyértelmű: a tanyánál segédmotorozó 65 éves férfit megtámadta két szamár, Muki és Szamóca. A férfit az állatok leszedték a motorról, majd elvonszolták, testét megtaposták és több helyen megharapták. A férfi a külső és belő sérülések, csonttörések miatt a helyszínen meghalt.

Kérdés azonban, hogy szabadulhattak ki az állatok. És vajon miért támadták meg a férfit?

A volt gazdájuk sorsa múlik ezen.

A tanyát egyszerű kerítés őrzi, közepén egy fakapuval, amelyről második ránézésre is nehéz eldönteni, mennyire szamárbiztos. A szamarak gazdája, a mostani vádlott azt állítja, hogy bezárta rendesen, nem tudja, a szamarak hogy juthattak ki rajta. A bíró saját kezével rángatta meg a kaput, és puszta kézzel majdnem kinyitotta az elvileg bezárt kaput, képzelhetjük, mit kellett kiállnia a faszerkezetnek, amikor két felbőszült szamár esett neki. Ha tényleg zárva volt. Rejtély egyelőre.

Ugyancsak rejtély, hogy a szamarakat mi bőszítette fel ennyire. Az egyik szakértő szerint azt hihették, kaját hoz az arra segédmotorozó férfi, azért akartak mindenképp kijutni. A kerítéseket tartó faoszlopokon komoly fognyomokat is talált a szakértő. A bíró Sherlock Holmesként vetette rá magát a korhadt fára.

Ezek nem egyszerű karórágások!

– magyarázta a szakértő. A szamarak bizony „felhevülten” át akarták harapni a kerítést. A kerítés drótján azonban nincs szakadás, így szinte biztos, hogy a kapun keresztül törtek ki az állatok.

Alkoholista tulajtól tíz kiló pontyért

Muki élettörténetét ismerve jobban megérthetjük ezt az agressziót. Muki fiatalkora nem lehetett túl fényes, első, alkoholista tulajdonosa rendszeresen bántotta, a vágóhídra akarta küldeni – mindezt a Noé állatotthontól tudhattuk meg, amely a két szamarat a gyilkosság után befogadta.

A vádlottá vált gazdája tíz kiló pontyért és 25 ezer forintért vásárolta meg. Társnak vette neki Szamócát, aki ott a tanyán nőtt fel Mukival, a tanyán és társán kívül nem ismert semmit és senkit. Mindenben követte Mukit. Azon a végzetes napon is együtt csináltak mindent.

A mostani helyszíni bejáráson egyértelműen kiderült, hogy a segédmotortól majdnem 50 méteren át vonszolták a férfit. A földút közepén megtalált holttest legalábbis elég távol volt a járműtől. Közte pedig a tanúk szerint volt egy véres betondarab, valószínűleg annak is hozzáütődött a férfi teste.

A zuhogó eső miatt a bíró elég gyorsan lezárta a helyszíni bejárást, a következő tárgyalást decemberre tűzte ki. 

Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport