Másodszor is kiutasították a fellebbező afgán menekültet

2015.10.19. 09:55

Jogerősen két évre kiutasított Magyarország területéről a Szegedi Törvényszék egy afgán férfit, aki szeptember közepén a határzáron keresztül illegálisan lépett Szerbiából magyar területre. A hétfőn tárgyalt ügy volt az első, amely fellebbezés után másodfokon a Szegedi Törvényszék elé került.

Az afgán férfi szeptember 17-én későn este a mások által már korábban megrongált határzáron keresztül mászott át magyar területre. Az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság ezért határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek, és két évre kiutasította Magyarország területéről.

A bíróság döntése ellen a közben Ausztriába továbbutazó férfi és védője a büntethetőséget kizáró ok miatt a büntetőeljárás megszüntetését, az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, illetve a büntetés helyett megrovás elrendelését kérve fellebbezett.

A védő a másodfokú tárgyaláson azzal érvelt, hogy sérült a tisztességes eljáráshoz való jog, mert lényegében az afgán férfinak kellett volna bizonyítania, hogy a kormányrendelettel ellentétben Szerbia nem minősül biztonságos harmadik országnak. A védő szerint az afgán férfinak az elsőfokú ítélet megszületéséig pedig arra sem volt lehetősége, hogy szabályszerű menedékkérelmet nyújtson be.

A törvényszék alaptalannak ítélte a védői fellebbezéseket. A bíró szerint a Szegedi Járásbíróság az eljárásjogi szabályoknak mindenben megfelelő döntése nem azon alapult, hogy Szerbia biztonságos harmadik ország-e, hanem azon, hogy a vádlott akart-e valóban menekültstátuszt kérni Magyarországon. Ezt támasztja alá, hogy a zöldhatár átlépése előtt saját vallomása szerint két-három napot a szerb oldalon várakozott a kedvező lehetőségre várva. Az elsőfokú ítélet után pedig a menekültszállást elhagyva nem várta meg menekülteljárásának befejeződését, írja az MTI.

A védő azt mondta, megfontolják, hogy az ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.