Teljes ösztöndíjjal tanulhatnak a szírek a CEU-n

2015.10.19. 18:20
Teljeskörű ösztöndíj-lehetőségeket kínál a Közép-európai Egyetem (CEU) szír állampolgárok számára mester és doktori programjaira a 2016/17-es tanévre. A képzés teljes időtartamára lehet jelentkezni bármely tudományterületen. Az ösztöndíjakat a tanulmányi eredmények és rátermettség alapján ítélik oda – adta hírül a CEU.

A jelentkezési feltételeknek megfelelő pályázók, akik a CEU általános jelentkezési határidejéig, 2016. február 4-ig kitöltik az CEU online jelentkezési lapját, automatikusan elbírálásra kerülnek.

„Az elmúlt 25 évben a CEU a régió éllovasa volt a tehetséges külföldi hallgatók idevonzásában” – mondta Chrys Margaritidis, a CEU hallgatói ügyekért felelős dékánja.

„Most fontosabb, mint valaha, hogy tekintettel legyünk a háború sújtotta országok hallgatóinak helyzetére, akik számára nagyon nehézzé vagy egyenesen lehetetlenné vált tanulmányaik folytatása. Tudományos közösségként már nagyon várjuk, hogy még több szír hallgatót fogadhassunk és támogathassunk” – tette hozzá.

A CEU-n tavaly 80 ország valamivel több, mint 600 hallgatója szerzett diplomát. Idén 672 hallgató érkezett 96 országból, köztük olyan válság sújtotta helyekről, mint Szíria, Pakisztán, Afganisztán, Eritrea és Ukrajna.

Auditálás, Aleppó-projekt

Az egyetem már a 2015 őszi szemeszterben lehetővé tette a Magyarországon regisztrált menekülteknek, hogy kurzusait auditálják (azaz vizsgatétel és diplomaszerzés nélkül hallgassák).

A CEU Közpolitikai Iskolájának (School of Public Policy ) Konfliktuskezelési és Újjáépítési Központjának munkatársai virtuálisan építik újjá az ország legnagyobb városát, Aleppót. A projekt célja, hogy olyan szakpolitikai eszközöket és ötleteket dolgozzon ki, amelyek növelik a közösségek mozgásterét, hogy maguk döntsenek a saját jövőjükről. A központi elgondolás szerint azoknak segítenének a hangjukat hallatni, akik kiszorulnak a segítségnyújtással és az újjáépítéssel kapcsolatos döntésekből, különösen a menekülteknek és a nőknek. A projekt honlapját október 20-án koncerttel és fogadással indítják el.