Gyöngyi
4 °C
14 °C

Tüntetést tart október 23-án az ÚMK

2015.10.19. 13:49

Demonstrációt tart október 23-án az Új Magyar Köztársaság (ÚMK) nevű egyesület „Szabad a Gazda” címmel. A tüntetés 15 órakor kezdődik a Nemzeti Múzeumnál.

Az ÚMK közleménye szerint az 1956-os eseményekkel kapcsolatos megemlékezés mellett az eseményen "az országban jelenleg uralkodó állapotok ellen" is fel kívánják emelni a hangjukat.

Tudjuk, hogy öt és fél éve szabad a Gazda. Öt és fél éve szabad a rablás. Öt és fél éve áll a lábadon a Gazda lánya és mamelukserege

– írja az ÚMK. Meg azt is, hogy "öt és fél éve már, hogy a gyereked használható tudás helyett központilag előírt hülyeséget kap. Öt és fél éve nincs biztonságban a munkád és a tulajdonod. Öt és fél éve félsz elmondani a véleményed. Öt és fél éve egyre rosszabbul érzed magad bőrödben. Öt és fél év alatt több honfitársad menekült Nyugatra, mint ahány szíriai."

Bár Göncz Árpád a végrendeletében is kikötötte, hogy politikusok maximum magánemberként vehetnek részt a temetésén, az ÚMK-t ez nem riasztja vissza attól, hogy a kormányellenes tüntetésen a program részeként Gerlóczy Zsigmond zeneszerző-zongorista adja elő a közelmúltban meghalt Göncz Árpád emlékére írt zongoradarabját. Ezen kívül beszédet mond az ÚMK két ügyvivője, Lattmann Tamás és Vajda Zoltán, az alapítótag Hammer Ferenc szociológus, és Horváth Tibor, a Színes Magyarország Párt elnöke is.