Oszkár
20 °C
29 °C

Vasárnapi boltbezárás: megint kibabráltak az MSZP-s népszavazással

DMOHA20150322003
2015.10.20. 12:32
Ismét nem jött össze az MSZP-nek, hogy elsőként nyújtsa be a népszavazási kérdését a vasárnapi boltbezárásról. Egy jól értesült, ismeretlen nő megelőzte a szocialistákat, az Indexnek azt mondta, szerencséje volt. A Kúria ma minden fellebbezést lesöpört az asztalról, amely az NVB vasárnapi zárva tartással kapcsolatos döntéseit kifogásolta.

Elutasította a Kúria az összes fellebbezést, amelyet a vasárnapi boltbezárásos népszavazási kérdésekkel kapcsolatban tettek. Minden esetben helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatait kedden.

A Kúria három ügyben összesen öt, az NVB korábbi határozatait támadó beadványt utasított el, javarészt eljárási okokból - derül ki a Kúria honlapjáról.

A fellebbezők között volt az MSZP is, amely azt kifogásolta, hogy legutóbb a szocialisták voltak a leggyorsabb beadványozók, az NVB mégis egy magánszemély elsőbbségét állapította meg. Legutóbb júliusban ugyanis az MSZP adta be a leggyorsabban a kérdését, ám az NVB mégis Wodicska Zoltán magánszemély kérdését ismerte el elsőnek és érvényesnek, nem pedig az MSZP-s Lukács Zoltánét. Az indok: az NVB szerint Wodicska korábban lépett be az épületbe, mint az MSZP benyújtója. (Wodicska korábban Schmuck Andor később megszűnő szociáldemokrata pártjának jelöltje volt.)

Majd az NVB  egyértelműségi aggályok miatt végül a Wodicska Zoltán-féle kérdést sem hitelesítette, ez viszont hónapokig blokkolta az újabb kérdés benyújtását a témában. Ekkor döntött az MSZP arról, hogy a Kúriához fordul. A Kúria viszont kedden az NVB-nek adott igazat.

A Kúria mostani döntése azt jelentette, hogy 

újra be lehetett nyújtani népszavazási kérdést a vasárnapi zárva tartás ügyében.

Az MSZP-sek már kora reggel a Nemzeti Választási Irodánál voltak, várták, hogy a határozat megjelenjen a Kúria honlapján és beadhassák a kérdésüket. Ezt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

A jól értesült nő előz

Ám egy magánszemélynek megint sikerült az NVI honlapja szerint megelőznie Harangozó Tamást, egy közéletben nem ismert nő, Simonné Gercsényi Gabriella épp akkor adta be a kérdését, amikor már felkerült a Kúria honlapjára a határozat, és szabad lett az út. Az ügyben a történtek alapján jól értesült nő erről a kérdésről akar népszavazást:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?

Elértük Simonné Gercsényi Gabriellát, aki azt mondta az Indexnek, hogy azért nyújtott be népszavazási kérdést, mert érdekli a téma. A kérdés egy civil kezdeményezés, "nincs pártkötődésem, nem harcolok senkivel" - mondta a kérdésre, hogy sikerült megelőznie az MSZP-t. Arra a kérdésre, hogy sikerült éppen akkor benyújtani a kérdést, amikor a határozat felkerült a Kúria honlapjára, azt mondta: "úgy is lehet fogalmazni, hogy szerencsém volt".

Ha a kérdését majd nem is hitelesíti az NVB, újabb hónapokra blokkolhatja a témát más benyújtók elől. Az MSZP-nek újra nem sikerült elérnie, hogy a népszavazási kérdése a bizottság elé kerüljön.

Az érkezési és elbírálási sorrendnek azért van jelentősége, mert a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig.