László Petra beperelné a felrúgott menekültet

2015.10.21. 01:03 Módosítva: 2015.10.21. 09:27

László Petra, a menekültrugdosással világhírűvé vált  operatőr beperelné azt a menekültet, aki a kisfiával vágódott hasra mellette, derült ki az orosz Izvesztyijának adott interjújából.

A szélsőjobbos N1TV tévé egykori munkatársa a Facebook ellen is pert akar indítani, mert szerinte a szájt törölte az őt védő oldalakat, miközben a tettét elítélő csoportok tovább működhettek, számolt be az interjúról a Mashable.

László Petra pere lezárulta után családjával Oroszországba költözik, Magyarországon ugyanis nem érzi magát biztonságban, jelentette be a tervét az orosz lapban. A család már tanul oroszul. 

László Petra azért akarja perelni a fociedzőként azonosított Oszama Abdel-Muhszen al-Gadab, mert megmásította vallomását. „Eleinte a rendőröket okolta azért, hogy elesett. A férjem be akarja bizonyítani ártatlanságomat. Ez számára becsületbeli kérdés” – nyilatkozta.

A Helsinki Bizottság szerint  a nő tette többrendbeli közösség tagja elleni erőszak megalapozott gyanúját veti fel, ami 1-7,5 év közötti szabadságvesztéssel büntetendő.

Világbotrány

László Petra szeptember 8-án Röszkénél rúgott meg egy kislányt és egy fiút, majd később a lábát lendítette hasonlóan, amikor előtte hasra vágódott a gyerekével szaladó férfi.

Az operatőrt az eset után elbocsátotta a radikális N1TV. László Petra napokig bujkált, majd felemás nyilatkozatot tett a Magyar Nemzetben: tettét megbánta, de bocsánatot nem kért. A bocsánatkérő levelet később férje küldte be a lapnak.

Az eset ezzel nem zárult le: a világ minden jelentős lapja beszámolt az esetről, és elítélték a nő tettét. Többen szolidaritási akcióba kezdtek.

Miután kiderült, hogy az 52 éves Oszama Abdel-Muhszen al-Gadab hazájában tornatanári felügyelő és edző volt, egy spanyol focicsapat elhatározta, hogy alkalmazni fogja. Münchenbe küldték arabul jól beszélő diákjukat, hogy egy újságíró segítségével felkutassák a családot.  A férfi ma a klub alkalmazottja.

Fia, aki sokkos állapotba került a röszkei események során, Ronaldóval vonulhatott ki a futballpályára.

Néhány magyar jobboldali lap eközben szőrszálhasogató vizsgálatba kezdett, felvételeket kockázott ki, hogy László valóban felrúgta-e a gyerekes férfit. A dologban érdekesség, hogy tettét maga László Petra sem tagadta. Ráadásul mielőtt – vélhetően – felrúgta a gyerekes férfit, jól láthatóan menekült gyerekeket rugdosott hasonló lábmozdulatokkal.

Volt egy olyan mentegető vonulat is, amely azzal érvelt, hogy a felrúgott férfi az an-Núszra terrorszervezet tagja volt Szíriában. Erre azonban egyetlen hiteles forrásból sem találtunk információkat; az érintettséget kizárólag Aszad- és Putyin-párti orgánumok említik.

A férfi azt állította, hogy az Aszad-rezsim ellenzőjeként került börtönbe Szíriában, majd az Iszlám Állam közeledtével döntött úgy, hogy elmenekül az országból.