A menekültek visszatoloncolásában szívesen segítenek a magyar rendőrök

2015.10.21. 16:25 Módosítva: 2015.10.21. 16:48

Magyarország a menekültválság kezelése érdekében nem zárkózik el az európai együttműködéstől, a magyar rendőrök készek segíteni a több százezer menedékjogra nem jogosult ember hazájába való visszaszállításában, mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.    

Kovács arról a mai bécsi egyeztetésről számolt be, amit Horvátország, Szlovénia, Ausztria és Magyarország legfelsőbb rendőri vezetői tartottak a nyugat-balkáni menekült útvonalon kialakult helyzetről.

Orbán: Meg akarjuk védeni Európát

Európa lakossága túlnyomó részt támogatja a magyar kormány intézkedéseit - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságírók kérdésére válaszolva szerdán Madridban, amikor megérkezett az Európai Néppárt kongresszusára.

"Schengen egy érték, amelyet védenünk kell" - mondta Orbán, szerinte nem várható a horvát zöldhatár megnyitása, mert a magyar kormány célja, hogy a migránsokat visszafordítsa, a jelenlegi migrációs hullám ugyanis megsemmisítheti Európát.

"Egyrészről ami itt történik, az szétverheti Európát, és mi meg akarjuk védeni Európát. Másrészről vannak nemzetközi kötelezettségeink, aláírtunk nemzetközi szerződéseket, amelyek egyértelműek, és amelyeket be kell tartani. Európa a törvény uralmát jelenti, ha nem tartjuk be a szabályokat, az káoszhoz vezet. Be kell tartanunk a szabályokat, jelen esetben a schengeni szabályokat."

A kormányszóvivő hangsúlyozta: Magyarország már korábban egyértelművé tette, hogy semmilyen olyan javaslatot nem támogat, hogy a lezárt déli határszakaszunkon és a schengeni határon belül nyissanak folyosókat, vagy bármilyen módon szállítási lehetőségeket teremtsenek a migránsoknak. "Épp azért építettünk kerítést, hogy a törvénytelen és ellenőrizetlen illegális migrációnak elejét vegyük", mondta a kormányszóvivő. Ilyen javaslatról végül nem is tárgyaltak Bécsben.

A négy ország rendőri vezetői két kérdésben jutottak egyezségre:

  1. A menekültáradatot a török-görög határ megerősítésével, nemzetközi határőrizeti erőkkel lehet a leghatékonyabban feltartani. Ehhez török és görög oldalról is fogadókészségre van szükség.
  2. Szükség van a tranzitzónákra, regisztrációs pontokra, hotspotokra, amikről már régóta döntött az EU, mégsem történt eddig ebben érdemi előrelépés. A rendőri vezetők arra jutottak, hogy az unió irányába a továbbhaladást illetően határozottan zártnak kell lenniük a hotspotoknak. Onnan csak azok mehetnek tovább, akikről helyben sikerül bebizonyítani, hogy politikai üldözöttek és menedékstátuszra jogosultak az EU-ban. A hotspotoknak a másik irányba nyitottaknak kell maradniuk, hogy aki akar, az Európából visszatérhessen a hazájába. 
 

Kovács azt mondta: Magyarország már megállapodott Szlovákiával, hogy északi szomszédunk támogatja a déli határaink védelmét. Hétfőn Szlovákiából meg is érkezett 50 rendőr, akik részt vesznek a szerb-magyar határ őrzésében. A jövő héten a cseh rendőrséggel is aláírnak ilyen megállapodást, és Lengyelországgal is küszöbön áll egy ilyen egyezség.

Kovács a többi európai országnak is felajánlotta Magyarország segítségét, de csak a menekültek hazaszállításában: 

Magyarország kész arra, hogy részt vegyen a több százezer Európában elutasított menedékkérő visszaszállításában.

Kovács Zoltánt a rövid sajtótájékoztatón arról is megkérdezték, hogy a  Terrorelhárítási Központ röszkei határátkelőt védő embereit  miért egy négycsillagos wellnesshotelben helyezték el. Kovács erre azt mondta: abban az időben csak ott volt elegendő szabad hely az emberek elszállásolására. Ez volt a meghatározó, nem a négy csillag:

Nem nyaralni mentek a fiúk.