Orbán Viktor kihagyja az ünnepet

Politikailag forró október 23-ára ezúttal aligha számíthatunk. Orbán Viktor miniszterelnök nem mond beszédet, Áder János államfő sem lesz itthon, a baloldali ellenzékieket ismét a civilek próbálják összehozni. A Jobbik azért beveti Gregor Bernadettet.

Annyiban biztosan rendhagyó lesz az idei október 23-a, hogy két közjogi méltóság sem lesz Budapesten. Áder János és Orbán Viktor is külföldi elfoglaltságai miatt marad távol.

Orbán Viktor miniszterelnök külföldi tárgyalásai (Madrid, Brüsszel) miatt nem tud részt venni az idei ünnepi eseményeken

- közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Madridban az Európai Néppárt tisztújításán vesz részt a kormányfő, Brüsszelben pedig rendkívüli uniós csúcsot tartanak a hétvégén.

Mindez azt jelenti, hogy miniszterelnöki beszéd sem lesz. A Műegyetemnél Simicskó István honvédelmi miniszter lesz a kormányzati emlékünnepség főszónoka. 

Orbán már máskor is kihagyta

2014 - Orbán nem tartott beszédet, Békemenet sem volt.

2013 - A Hősök terén beszélt Orbán és Békemenet is volt. A beszéde 56-ról, a hősökről és persze a jövő évi választásról szólt. Nem voltak anekdoták, viccek, humor. "Van úgy egy nemzet éltében, hogy nem lehet tovább tűrni, 56 októberében Magyarországon pedig nem lehetett tovább tűrni, mert akkor nem maradt volna semmi, ami a miénk" - mondta. Szerinte háromszor ráztuk le a kommunista önkényt, 19-ben, 56-ban és 89-ben, amikor megdöntötték a gulyáskommunizmust.

2012 - Párhuzamosan beszélt az akkor visszatérő Bajnai Gordonnal, és párhuzamot vont a kommunizmus bukása, és a 2008-ban kezdődő gazdasági válság között. Szerinte október 23-a minden évben emlékeztet minket arra, hogy az 1956-os forradalmat leverők törekvései nem tűntek el a magyar közéletből. Példaként a 2006-os rendőri túlkapásokat hozta fel. A Kossuth téren a Belügyminiszer szerint 150-400 ezer ember hallgatta a beszédét.

2011 - EU-csúcstalálkozó volt, ezért Orbán nem tartott beszédet. Szakadt az eső, az ellenzéki pártoké volt az utca. "Mindazt, ami a mostani világunkban jó, ideértve a szabadságot, az Európához való tartozást, a keresztény gyökerekhez való visszatérés lehetőségét, számunkra mind 1956 teremtette meg" - mondta Orbán a csúcstalálkozón. Szerencsétlennek nevezte az egyeztetés időpontválasztását.

2010 - A választási győzelmek után a Kossuth téren tartott beszédet. Egyéves programot hirdetett, hogy a döntő változásokat végigvigyék. "Olyan századunk lesz, ahová mindenkit magunkkal viszünk, amelyben a magyarokat ismét tisztelik a világban" – jelölte ki a célt. Gyors tempót várt."1956-ban az utcákon győzték le a magyarok a hazugságot, 2010-ben a választásokon döntötték le és adták meg a kegyelemdöfést a hazugságok rendszerének" - szúrt oda a miniszterelnök a szocialistáknak, felidézte a 2006-os rendőrattakot is.

Áder a bajoroknál ünnepel

Áder János államfő bajorországi magyar szervezetek és intézmények kezdeményezésére október 22-23-án Bajorországba látogat. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint az elnök a Müncheni Főkonzulátus nemzeti ünnepi rendezvényén mond beszédet, majd találkozik Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel.

A Kossuth téren az ünnepélyes zászlófelvonásra így rendhagyó módon nem az államfő, hanem Kövér László házelnök ad majd engedélyt.

A Jobbik Gregor Bernadettel ünnepel

A Jobbik délután négy órától a Corvin közben tartja központi megemlékezését. A fő felszólaló persze Vona Gábor pártelnök lesz, beszédet mond többek között Murányi Levente, a Jobbik volt alelnöke, 56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója és Farkas Gergely az ifjúsági tagozat vezetője. De az előadók között felfedezhetünk egy eddig nem látott szereplőt, Gregor Bernadett színésznőt. A Jobbik fáklyás felvonulással zárja a rendezvényt: A Corvin közből a Magyar rádióhoz vonulnak.

A civilek elfoglalják a Nemzeti Múzeumot

A baloldali ellenzék ezúttal is egy civil rendezvényen gyűlik össze. A Vajda Zoltán-féle Új Magyar Köztársaság szervezet a Nemzeti Múzeumnál szervez "tüntetést, nemzeti konzultációt és népünnepélyt" délután háromtól. A rendezvénynek a "Szabad a Gazda" nevet adták.

A civilek a rendezvényen Göncz Árpádra emlékeznek, az elhunyt köztársasági elnök emlékére írt zongoradarabját adja elő Gerlóczy Zsigmond, zeneszerző, zongorista, majd felszólal Hammer Ferenc, Lattmann Tamás és Vajda Zoltán is.

És a baloldali pártok?

Az MSZP - a hagyományainak megfelelően - október 22-én Kaposváron a Nagy Imre téren tartja központi ünnepségét. Beszédet mond Gőgös Zoltán elnökhelyettes és Harangozó Gábor megyei elnök. Szintén október 22-én, Budapesten, a Kossuth téren részt vesz a gyertyagyújtáson Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke. Október 21. és 23. között, az ország több mint 150 pontján vesznek részt szocialista politikusok az önkormányzati ünnepségeken.

Az LMP délben a Mansfeld Péter parkban a hős magyar nőkre emlékezik, ugyanis "az 1956-os forradalom során nem csak a pesti srácok, hanem a magyar nők is példát mutattak az egész világnak helytállásukkal". A megemlékezésen beszédet mond Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Hajdu Mária, az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője (tényleg ez a titulusa).

A DK elnöksége koszorút helyez el 11 órakor az 1956-os emlékműnél a Városliget mellett. Az esemény alkalmából Gyurcsány Ferenc sajtónyilatkozatot tesz.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke virágot helyez el és beszédet mond Nagy Imre miniszterelnök szobránál a Vértanúk terén délelőtt 10 óra 45 perckor.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke beszédet mond és koszorút helyez el a Bibó István szobornál délben.  • Hírek
  • Bankszámla