Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Boross Péter most más arculatú népeknek nevezi a menekülteket

2015.10.22. 06:59

Boross Péter volt miniszterelnök újra állást foglalt menekültügyben. Boross a Heti Válasznak adott interjúban beszélt a jelenlegi helyzetről, és magyarázta a korábbi a kijelentéseit.

Boross a következőket állította most: " ízetlen ostobaság" összevetni a mostani migrációs hullámot az 1956 utáni emigrációs hullámmal. Szerinte inkább a II. világháborús helyzettel kell összehasonlítani a mostani szituációt, és 1939-ben vagy 1944-ben bizonyítottuk, hogy befogadunk menekülteket. De nagy a különbség.

Segítettünk, de nem más földrészek más arculatú népein.

A Heti Válasz újságírója felhívta Boross figyelmét arra, hogy "a más arculatú népek" kifejezéssel vigyázni kell, és Borossnak nem is olyan rég akadt problémája a menekültes kijelentéseivel. A volt kormányfő ugyanis, aki most a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, augusztus közepén a Magyar Hírlapnak nyilatkozva abban látta a problémát, hogy hogy "az európaiaktól eltérő bőrszínű emberek érkeznek milliószámra Európába", akiknek "nemcsak a kultúrájuk más, hanem az ösztönrendszerük, biológiai, genetikai adottságaik is."

A dologból médiahatósági eljárás lett, a Médiatanács szerint a volt miniszterelnök mondatai alkalmasak lehettek a bevándorlókat érintő megtévesztő, sztereotip vélemények felerősítésére.

Boross most közölte, hogy hivatalos értesítést nem kapott, eszébe sem jutott, hogy valaki úgy magyarázza a mondatait, hogy "alacsonyabb rendűnek gondolom ezeket az embereket". Mindenesetre nem kér bocsánatot, és a Heti Válaszban is elejtett egy bőrszínre célzó megjegyzést.

A fehér civilizációnak - ilyet szabad mondani? -, de elsősorban az Egyesült Államoknak van felelőssége abban, ami a Közel-Keleten történik, mert ők idézték elő a zűrzavart.

Az interjúban Boross nemcsak a menekültekről beszélt. Kiderült, hogy

  • elmegy Göncz Árpád temetésére, "a halál misztériuma megköveteli, hogy egy főhajtásra megjelenjek".
  • Belügyminiszter korában erős pressziót gyakoroltak rá nagykövetek és politikusok, hogy ne legyen számonkérés a rendszerváltás után.
  • Ő kezdeményezte a Veritas Történetkutató Intézet felállítását.
  • 30 éves kora előtt látszott Orbánban "a tálentum".