Köze sem volt a programhoz, mégis dicsekedett vele a fidelitasos alapítványa

2015.10.22. 07:01
A Fidelitas OV elnökének alapítványa nem szervezett semmit a Spin-Off Klub programsorozatban, a szervezők szerint csak egyeztettek az együttműködésről. A programot csak ők csinálják, a jövőben sem fognak együttműködni, helyette saját programot szerveznek.

A Jövő Uniója Alapítvány 8 millió forint támogatást kapott a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft-től. Több más támogatotthoz hasonlóan, ennek a szervezetnek is van kormánykötődése: az alapítvány kuratóriumi vezetője Tardi Tamás Ákos, a Fidelitas országos választmányának elnöke.

A Jövő Uniója honlapján hirdette, hogy „közreműködik a Spin-Off Klub szervezésében és megvalósításában”. De a program valódi felelősei, az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület arról tájékoztatta az Indexet, hogy semmilyen kapcsolatban nem állnak az alapítvánnyal. Idén nyáron a klub szervezőit megkeresték a Jövő Uniójától, hogy szeretnének vidéki egyetemi városokban hasonló klubokat szervezni.

A mienergiánk.hu fejlesztés alatt álló oldala.
A mienergiánk.hu fejlesztés alatt álló oldala.

Egy augusztusi megbeszélésen egyeztettünk az együttműködési lehetőségekről, formális kapcsolatot azonban végül nem alakítottunk ki.

– közölték.

A szervezők azt is elmondták: jelenleg a tizenötödik programsorozatuk fut, és büszkék arra, hogy a hazai élet számos elismert vállalkozóját és szakemberét állították színpadra, „mindezt a lehető »legpolitikamentesebben,« szakmai szempontok alapján.” Programjaik nyíltak és ingyenesek.

Időközben az alapítvány honlapjáról eltűnt a Spin-Off Klubról szóló rész. Megkerestük Tardit is, aki közölte velünk, hogy „szóbeli egyeztetések zajlottak egyfajta keresztkommunikációs megállapodásról.” Ennek lényege, hogy egymást népszerűsítették volna, mert eltérő célcsoportokkal állnak kapcsolatban.

Tarditól megtudtuk: nem várható, hogy az alapítványa a jövőben együttműködjön a Spin-Off Klub szervezőivel. Kérésükre eltávolították a programsorozatról szóló részt az oldalról.

A lottópénzekből „start-up vállalkozásokat támogató spin-off foglalkozás szervezésére és jövőbeni megvalósítására” kaptak nyolcmillió forintos támogatást, pont olyanra, mint amilyen a Spin-Off Klub is. Mivel nincsen együttműködés, 2016-ra saját programsorozatot ígérnek. Tardi nem árult el további részleteket erről.

Nincsen megállapodás, mégis hirdetik

Korábban csak egy leírás volt róla, most már saját aloldalt kapott a Mi energiánk projekt. Az energiahatékonyságot különböző korosztályoknak játékokon és ismertetőkön keresztül bemutató programból egyelőre csak néhány banner látható, a mienergiank.hu-n pedig csak egyetlen kép.

A projektnél támogatóként feltűnt az MVM Paksi Atomerőmű logója. Az erőműtől megtudtuk, hogy jelenleg csak előkészítik az együttműködést, az november 1-én lép hatályba. „A Paksi Atomerőmű a www.mienergiank.hu weboldal atomenergiával kapcsolatos fejezeteinek előállításához járult hozzá, szakmai tartalom rendelkezésre bocsátásával” – közölték.