Gyurcsány: Kockázatos kívülről hozni miniszterelnök-jelöltet

2015.10.22. 06:58
Csütörtök délután mutatja be legújabb röpiratát a baloldalról és az ország helyzetéről Gyurcsány Ferenc. A DK vezetője szerint a demokratikus ellenzéknek szisztematikusan készülnie kell az Orbán utáni időkre, és erős vezetőre, összehangoltan dolgozó pártokra és programra van szükség. Az ideális miniszterelnök-jelölt profilját is megrajzolja.

Gyurcsány Ferenc ismét készül valamire. A DK vezetője nem is leplezte ezt az elmúlt hetekben. Gyurcsány országot jár, szervezetet épít, programot alkot, és gondolkodik, kikkel, hogyan, milyen felállásban lehet legyőzni a Fideszt. Csütörtök délután pedig meg is hirdeti újabb alapvetését, amelynek neve az lesz: Sokak Magyarországa.

Gyurcsány a legújabb röpiratában, amelyet már megismerhettünk, elsősorban arról beszél: olyan országot szeretne, amelyben „élet és jövő vár a rendszerváltás óta mintha elfelejtett kétharmadnyi magyarra is”. Szerinte ugyanis a Fidesz kormányzása keveseknek, egy kivételezett körnek jó csak.

A volt miniszterelnök Magyar Bálint szakkifejezéseit átvéve maffiaállamnak nevezi a jelenlegi berendezkedést, poligarcháknak a rendszer működtetőit. Szerinte Orbán a politikai hatalmát "a szervezett felvilág építésére, a belső kör meggazdagodásának megszervezésére használja". És ő ezen változtatni akar persze.

A röpirat Orbán szapulása mellett nagyobb részben foglalkozik a baloldali ellenzék teendőivel. Gyurcsány szerint ugyanis nem szabad arra várni, hogy az Orbán-kormány „szétforgácsolódik”. Ha az ellenzék felkészületlen, bukni fog. 

A DK vezetője szerint három dologra van szükség az ellenzék győzelméhez.

  1. Erős leadership, vagyis erős vezetés. Gyurcsány szerint az ideális vezető tud stratégiákban gondolkodni, mer konfliktust vállalni, máskor kompromisszumot kötni, „érti és használja a tömeg nyelvét, de szót ért a vájt fülű értelmiséggel”. Ennek elsajátításához a legjobb tanulási terep a közéleti, parlamenti, kormányzati gyakorlat. Majd Gyurcsány kijelenti: kockázatos dolog miniszterelnök-jelöltet importálni". Párt nélkül ugyanis könnyen kitalálóinak "bábja lehet". (Érdemes megjegyeznünk, hogy korábban Medgyessy Péter és Bajnai Gordon is kívülről hozott kormányfő volt.) Nagy felelősség tehát Gyurcsány szerint miniszterelnök-jelöltet kívülről hozni, bár „nem állítanám, hogy a kísérlet eleve kudarcra van ítélve”. A DK vezetője neveket nem említ a röpiratban.
  2. Politikailag, szervezetileg összhangban dolgozó párt vagy pártok. Gyurcsány szerint a mostani választási rendszerben össze kell fogni, ő tavaly javaslatot is tett egy mindenkit egybeolvasztó Demokrata Párt létrehozására. Ki is borította a többi pártvezetőt. A DK vezetője szerint itt a fő felelősség az MSZP-seké, akik „jelen esetben” a legnagyobb támogatással bírnak.
  3. Orbán utáni program megalkotása. Gyurcsány szerint a pártok között ez a legkevésbé konfliktusos terület, jó kompromisszumokat lehet kötni egymással. Gyurcsány szerint ehhez azonban mindenkinek meg kell írnia a programját, a DK 2016 februárjára lesz kész.

Gyurcsány arról is ír, hogy ellenzéki győzelem esetén nem szabad visszaállítani a 2010 előtti állapotokat. Orbán kormányzása ugyanis olyan „mély társadalmi, gazdasági, kulturális, alkotmányos változásokat hozott, amelyek legalább egy része belátható időn belül nem fordítható vissza”. Emellett a világ is nagyot változott szerinte. 

Ez konkrétan azt jelenti például, hogy „visszaadná az iskolák pedagógiai szabadságát”, de létrehozna új formában egy „támogató, koordináló, ellenőrző állami szolgálatot”. Vagy nem szüntetné meg, de érdemben átalakítaná a jelenlegi közmunkaprogramot. Gyurcsány a DK programjának meghirdetése után szívesen egyeztetne a többi demokratikus ellenzéki párttal.