Orbán Viktor: Ez nem menekültválság

000 DV2162361
2015.10.22. 18:43

Egyértelmű, határozott válaszra van szükség migránsügyben - kezdte beszédét Orbán Viktor az Európai Néppárt madridi kongresszusán.

Azt mondta, ez nem egy menekültválság, hanem egy olyan migrációs folyamat, amiben bevándorlók és fegyveres harcosok is vannak. "Korlátlan utánpótlás áll rendelkezésre Szíriában, Pakisztánban. Az egész dimenziója, nagysága túlhaladja előzetes várakozásainakat" - mondta.

Orbán szerint erkölcsi felelősségünket is meg kell határozni: "kereszténydemokrataként fontos a felelősség, és együttérzünk a menekültekkel, de ők a saját országaik rossz döntéseinek az áldozatai, és az EU politikai áldozatai is".

Hagyjuk el a politikai korrektséget

A miniszterelnök szerint az lehet a megoldás, hogy segíteni kell a migránsokat visszaszerezni saját életüket, helyüket a saját országukban. "A lakóhely szabad megválasztása nem alapvető jog" - mondta.

Orbán szerint az iszlám vallás nem felelős azért, hogy elindult ez a mirgációs folyamat. "Beszélni kell a mi felelősségünkről, a sajtószabadságról, vagy hogy hogyan történhet meg, hogy bizonyos hírek nem kerülnek be a médiába. El kell hagynunk a politikai korrektséget, és vitát kell kezdeni álszentség és képmutatás nélkül" - sorolta.

Orbán azt mondta, megtámadták az európai identitást, a családot, és vissza kell vágnunk, "mert erős párt vagyunk. "A régi megoldások nem működnek, bátraknak kell lennünk". 

Megköszönte az Európai Néppárt elnökének és a testvérpártoknak, hogy megvédtek ezekben a nehéz időkben. 

EU: gazdag és gyenge

Azt is megosztotta, hogy ha az Európai Unió nem tudja megvédeni a határait a Balkán keleti kapujának számító Görögországnál, akkor a térség nyugati kapujánál kell azt megtenni, Magyarországnál és Szlovéniánál.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy Európa jelenleg gazdag és gyenge, ez pedig a lehető legveszélyesebb kombináció.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Törökország fontos stratégiai partner, azonban ha másoktól várjuk a megoldást, akkor kiszolgáltatottá válunk.