LMP: Méltó elismerést a pesti lányoknak!

2015.10.23. 13:28

Az 1956-os forradalomban az igaz oldalon harcoló nők szerepének elismeréséért emelt szót az LMP idei megemlékezésén a budai Mansfeld téren. A párt rendezvényén két nő, Szél Bernadett LMP-társelnök és Hajdu Mária, a párt emlékezetpolitikai szakszóvivője mondott beszédet.

Hősök voltak azok a nők is, akik egyszerű igazságaihoz ragaszkodtak, és voltak olyanok is, akiket ezért kivégeztek, mondta Szél Bernadett. Voltak olyanok is, akiknek meghagyták ugyan az életét, de mást elvettek tőlük.

Az LMP társelnöke szerint a történelem hőseiről szóló megemlékezésekben szinte mindig a férfiak szerepét emelik ki, miközben a történelemformáló nők méltatlanul kevés figyelmet kapnak. Szél Bernadett szerint ez csak akkor változhat meg, ha a nők a jelenben is megkapják a méltó megbecsülésüket, a munkában, otthon és mindenütt.

Kapjanak végre méltó elismerést a pesti lányok is!

Szél Bernadett a kádári időszak megtorlásaiban áldozattá vált nők mellett példaként Kéthly Anna szociáldemokrata politikus tevékenységét emelte ki. Szél szerint Kéthly Anna, akit börtönbe is zártak a forradalmi kormányban való részvételéért, azzal vívott ki tekintélyt magának, hogy szavai mindig összhangban voltak meggyőződésével és politikai elkötelezettségével.

Hajdu Mária több 1956-ban áldozatul esett nő emlékét elevenítette fel. Olyanokét, akikről ritkán esik szó az 1956-os megemlékezésekben.