A vasúton szombat, a BKV-n vasárnap van

2015.10.23. 07:37
Forgalomkorlátozás, lezárás, ünnepi műsor, pártrendezvény minden ünnep, minden október 23-a megszokott kelléke. Most sincs ez másként, kivéve, hogy sem Áder János államfő, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem tölti Magyarországon az ünnepet. Ne felejtsék, a vonaton a szombatii, a BKV-n a vasárnapi menetrendet kell nézni! És néhány villamoson időutazásban is részt vehet.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat október 23-ról, nem kell kattintania ide-oda, itt mindent megtalál. 100 százalék közszolgálat következik:

Szombati menetrend a vasúton

A nemzeti ünnep miatt változik a vonatok közlekedési rendje, egyes vonatokat pedig több kocsival közlekedtet a MÁV. A vasúttársaság kommunikációs igazgatóságának MTI-hez eljuttatott közleménye szerint október 23-án pénteken a szombati, szombaton az ünnepnapi, vasárnap pedig a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A hosszú hétvégén, főként vasárnap az InterCity vonatok több kocsival járnak.

D ATI20090508007
Fotó: Kovács Tamás

Vasárnapi menetrend a BKV-n

Október 23-án a közösségi közlekedési járatok a vasárnap és ünnepnap érvényes menetrend szerint járnak - írta a BKK a honlapján. Az október 23-áról (péntekről) 24-ére (szombatra) virradó éjszaka a közösségi közlekedési járatok a péntekről szombatra virradóra érvényes menetrend szerint járnak. A részletes menetrendről, valamint az ünnepi rendezvényekkel összefüggő forgalomkorlátozásokról bővebb információk találhatók a BKK honlapján

Időutazás a villamoson

Szűcs Panni, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kommunikációs igazgatója arról számolt be, hogy a forradalom alkalmából a BKK időutazásra hívja a megemlékezőket. A 2-es és a 4-es, 6-os villamosok vonalán az október 23-i és a következő hétvégén is korhű villamosok közlekednek majd. Emellett a megállókban különleges installációkkal idézik fel a forradalom eseményeit. Az ünnepi villamosokkal - amelyek nagyjából óránként közlekednek majd - ingyenesen lehet majd utazni. 

Forgalomkorlátozások

Október 23-án

  • 14 és 18 óra között lezárják a Múzeum körutat.
  • 8 óra 30 és 11 óra között lezárják az Alkotmány utcát,
  • a Balassi Bálint utcát a Kossuth Lajos tér és a Stollár Béla utca között,
  • valamint a Markó utcát a Balassi Bálint utca és a Széchenyi felső rakpart között.

Futóverseny is lesz Budán

Október 23-án délelőtt futóversenyt rendeznek a budai hegyvidéki területeken, Budakesziről indulva és a XII. kerületi Csörsz utcai sportcsarnokba érkezve a Budakeszi út–Jánoshegyi út–Tündérhegyi út–Mátyás király út–Istenhegyi út–Nagyenyed utca–Alkotás utca útvonalon. Az érintett útszakaszokon közvetlenül az első versenyző megérkezése előtt vezetnek be korlátozást, és az utolsó futó elhaladását követően azonnal fel is oldják azt.

Zászlófelvonás Orbán és Áder nélkül

Már beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor és Áder János külföldön tölti az ünnepet, így a Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonásra Kövér László házelnök adja meg az engedélyt 10 órakor. Azt követően a Nemzeti Táncegyüttes ad emlékműsort. Mindemellett a Kossuth téren táncházzal várják az érdeklődőket.

Ingyenes megtekinthető lesz a Parlamentben a Szent Korona, valamint a Terror Háza Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban pedig családi napot tartanak a forradalom évfordulóján.

És még

A pártok a következőképp emlékeznek meg.

  • A budapesti Fidesz a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez szervez megemlékezést pénteken fél 12-re. A rendezvény szónoka Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lesz.
  • Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője péntek délelőtt Szobon vesz részt és szólal fel az ünnepi rendezvényen.
  • Az MSZP - a korábbi évekhez hasonlóan - az idén is Nagy Imre szülővárosában, Kaposváron emlékezett meg az 1956-os forradalomról csütörtök este. Október 23-án minden baloldali vezetésű önkormányzatnál tartanak ünnepi megemlékezést - közölte korábban a párt.
  • A Jobbik a budapesti Corvin közben emlékezik péntek délután 4 órától. A főszónok Vona Gábor pártelnök lesz, de felszólal Murányi Levente, az '56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója, és fellép Gregor Bernadett színművésznő is. A koszorúzásokat követően fáklyás felvonulást tart a Jobbik IT, a résztvevők a Magyar Rádióhoz vonulnak.
  • Az LMP péntek déltől tart megemlékezést Budapesten, a II. kerületi Mansfeld Péter parkban, ahol Szél Bernadett, a párt társelnöke és Hajdu Mária emlékezetpolitikai szakszóvivő mond beszédet.
  • A DK elnöksége 11 órakor koszorút helyez el a Városligetnél található 1956-os emlékműnél. Az eseményen Gyurcsány Ferenc pártelnök sajtónyilatkozatot tesz.
  • Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke virágot helyez el és beszédet mond Nagy Imre szobránál, a Vértanúk terén 10.45-kor. 
  • Karácsony Gergely, a PM társelnöke délben beszédet mond és koszorút helyez el a Bibó István-szobornál, a budapesti Kossuth téren.