Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Göncz Árpád volt a legjobb magyar köztársasági elnök

2015.10.24. 15:38 Módosítva: 2015.10.24. 15:49

Felmérést készített a Vasárnapi Hírek arról, hogy mennyire kötődnek a magyarok október 23-hoz, illetve mit gondolnak Göncz Árpád és Áder János köztársasági elnöki munkájáról. A kutatásból kiderül, hogy

  • október 23. a legkevésbé fontos nemzeti ünnep itthon
  • Göncz Árpádot messze a legjobb köztársasági elnöknek tartjuk
  • Áder Jánossal viszont nem nagyon tudunk mit kezdeni.

Október 23-ról kiderült, hogy a megkérdezettek mindössze 11 százaléka tartja a legfontosabb nemzeti ünnepnek, megelőzi az augusztus 20. és a március 15. is. Érdekesség, hogy a felmérés szerint március 15. népszerűsége leginkább a Fidesz-szavazók körében csökkent a 2008-as adatokhoz képest.

A köztársasági elnökök munkájával kapcsolatban a válaszadók 66 százaléka gondolja azt, hogy a nemrég elhunyt Göncz Árpád volt a rendszerváltás óta eltelt időszak legjobbja ezen a poszton, őt 9 százalékkal Áder János, 4 százalékkal Sólyom László, végül Mádl Ferenc és Schmitt Pál követi.

Az összes magyar párt szavazói szerint Göncz Árpád volt a legjobb magyar köztársasági elnök.

A legkevesebb szavazatot leadó Jobbiknál is 54 százalék gondolja Gönczöt a legjobbnak, viszont az MSZP és a Jobbik esetében nem Áder, hanem Sólyom van a második helyen.

Göncz megítélése annyira pozitív, hogy a válaszadók Széchenyi István és Kossuth Lajos után őt tartják leginkább alkalmasnak arra, hogy emlékében képes legyen megtestesíteni a nemzeti egységet.

A válaszadók 19 százaléka már történelmi személyiségek közé sorolta Gönczöt, aki ezzel megelőzte Deák Ferencet és Kádár Jánost is. Áder Jánosról már nincs ilyen egységes vélemény. Az egyik oldal (41 százalék) szerint megosztó, a másik oldal (46 százalék) szerint viszont egységet teremtő személyiség.