Nézőpont: Orbán-Vona-Tóbiás 43-7-1

2015.10.28. 12:54

Orbán Viktor népszerűsége látványosan nőtt az elmúlt hónapokban. Orbánt a teljes népesség 43 százaléka választaná meg miniszterelnöknek - derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából, 2015. október 17-21. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

orban grafikon 2.png
Fotó: Nézőpont Intézet

Áprilisban a teljes népesség 28 százaléka választotta volna miniszterelnöknek Orbán Viktort, októberre viszont másfélszer többen nyilatkoztak így. A miniszterelnök mögött nem is egy, hanem sok utcahosszal maradnak le a versenytársak. Vona Gábor Jobbik-elnököt a szavazók 7 százaléka, Tóbiás józsefet, az MSZP elnökét a népesség mindössze 1 százaléka választaná.

A Nézőpont felmérése szerint más baloldali politikusok jobban szerepeltek, mint Tóbiás: Gyurcsány Ferencet 7, Karácsony Gergelyt 3, Schiffer Andrást szintén 3 százalék választaná kormányfőnek. Az e kérdésben bizonytalanok, illetve nem válaszolók aránya 35 százalék.

A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 45, a Jobbik 22, MSZP 10, a DK 9, az LMP 5, az Együtt 2, a PM 1, a Liberálisok 1,  az egyéb pártok potenciális szavazói tábora pedig ugyancsak 5 százalékos. 

orban grafikon 1.png
Fotó: Nézőpont Intézet

A potenciális táborok arányának változása mögött a szimpatizánsok egymáshoz viszonyított aktivitásának minimális változása áll, érdemi elmozdulás nem volt a potenciális szavazói táborok esetében szeptemberhez képest - írta a Nézőpont.