Nógrádi az osztrák kormány mellett is tanácsadó, csak éppen az osztrákok nem tudnak erről

2015.10.28. 09:18
A biztonságpolitikai szakértő rendszeresen arról beszél előadásaiban, hogy az osztrák kormány mellett tanácsadó. Az Indexnek egyenesen azt állította, az osztrák honvédelmi miniszternek ad tanácsokat. Ugyanezt írta a nemrég megjelent önéletrajzi könyvében is. Megkérdeztük az osztrák illetékeseket, így van-e. Az osztrák kormánynál és a honvédelmi minisztériumnál ezt cáfolták, de cikkünk megjelenése után egy grazi professzor írt egy emailt, azt állítva, hogy Nógrádi valóban tagja egy olyan testületnek, ami a minisztérium mellett működik.

Életrajza szerint Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az osztrák honvédelmi minisztérium mellett működő tudományos tanács tagja is, és rendszeresen tanácsokat ad az osztrák honvédelmi miniszternek. Nógrádi ezt állítja a nemrég megjelent életrajzi könyvében is, de az interneten elérhető előadásaiban is, ahol úgy szokott fogalmazni,  hogy ő „az osztrák kormány mellett" tanácsadó. (Ezen a felvételen például 12:33 perckor hangzik ez el.)

Amikor a múlt héten Nógrádi Györggyel interjúztunk, rákérdeztünk erre is, hogy tisztázzuk. Íme a beszélgetés ezen része:

Index: Az életrajza szerint 2001 óta az osztrák honvédelmi miniszter mellett működő tudományos tanács tagja. Mit lehet erről a tanácsról tudni? 

Nógrádi: Azt, hogy rendszeresen ülésezünk és megbeszéljük a biztonság aktuális kérdéseit. Ebben a tanácsban az egyetlen vagyok a volt szocialista országokból. Legközelebb novemberben találkozunk, és mindig átbeszéljük, hogy a világhelyzetből mi az aktuális, és mi és hogyan érinti Ausztriát. 

Index: És ez a tanácsadó testület a minisztériumhoz vagy a miniszterhez tartozik?

Nógrádi: A miniszterhez közvetlen.

Index: És mindig az aktuális miniszterhez?

Nógrádi: Persze, hiszen aki tíz éve volt, ahhoz nem tartozhat.

Index: Azért kérdezem, mert 2001 óta tagja ennek a testületnek. Azóta jöttek-mentek a miniszterek. 

Nógrádi: Igen, és mindegyik felkért, hogy maradjak. 

De vajon mit mondanak erre az osztrákok?

Megkérdeztük először az osztrák kormányt, hogy tanácsadó-e náluk Nógrádi György, hiszen az előadásaiban azzal a szófordulattal él, hogy az „osztrák kormány mellett” tanácsadó. A szövetségi kancellária részéről Anna Maria Reich sajtószóvivő az Indexnek elküldött levelében cáfolta, hogy Nógrádi György tanácsokat adott volna valaha is az osztrák kormánynak.

Mivel Nógrádi az Indexnek azt mondta, hogy az osztrák honvédelmi miniszternek ad tanácsokat mint a miniszter mellett működő tudományos tanács tagja (és ez szerepel az életrajzi könyvében is, valamint a róla szóló Wikipédia-bejegyzésben), ezért megkerestük az osztrák honvédelmi minisztériumot is, igaz-e az, amit Nógrádi állít. 

Az osztrák honvédelmi tárcától is megérkezett a válasz. Silvia Angerbauer, a tárca biztonságpolitikai kabinetjének munkatársa az Indexnek elküldött válaszában cáfolta, hogy Nógrádi a miniszter vagy a minisztérium mellett tanácsadó lenne.

Egy grazi professzor szerint valóban tagja a tudományos testületnek

E cikkünk megjelenése után e-mailt kaptunk a grazi egyetem egyik professzorátol, Wolf Rauchtól, aki azt írta: Nógrádi György kérésére megerősíti, hogy Nógrádi György több mint tíz éve tagja az osztrák védelmi minisztérium mellett működő tudományos testületnek. Ez a tevékenység tiszteletbeli, semmilyen díjazással nem jár. 

Wolf Rauch levele szerint ő (mármint Rauch) ennek a tudományos testületnek a vezetője. 

A svéd egyetemen nem tudtak róla

Ahogy egy korábbi cikkünkben már írtuk, Nógrádi szakmai életrajzában valótlan adatokra bukkantunk. Azt írta például a Budapesti Corvinus Egyetemre feltöltött hivatalos önéletrajzában, hogy a Svéd Nemzetvédelmi Egyetem elnökségi tagja. Amikor megkérdeztük erről a svéd egyetemet, akkor az intézmény sajtószóvivője, Anneli Lindstedt az Indexnek azt mondta: Nógrádi György nem tagja az egyetem elnökségének, és nem is volt az soha.  Amikor ezzel Nógrádit szembesítettük, ő azt mondta, hogy nem is állította ezt soha. Amikor mondtuk neki, hogy márpedig az önéletrajzában ez szerepel, akkor arra az volt a válasza, hogy valószínűleg elírásról van szó. 

Már nem elérhető az önéletrajz

A corvinusos önéletrajz – ami a korábbi cikkünk megjelenésekor még elérhető volt az egyetem honlapján – mára már eltűnt, helyette ez a szöveg fogadja azt, aki rákattint a korábbi linkre: „Az oktató nem rögzítette önéletrajzát. Előfordulhat azonban, hogy a publikációi rögzítve vannak a rendszerben, ezt a publikációs keresőben tudja megnézni." (A Google egyébként tárolta, itt elérhető.)

Nógrádi egyébként a tegnap esti könyvbemutatóján beszélt az indexes cikkről is, bár az abban megfogalmazott állításokat nem cáfolta.  

Doktori Tanács: nem ellenőrzik az életrajzi adatokat

Mivel Nógrádi az Országos Doktori Tanács (ODT) honlapján fellelhető adatbázisba saját magáról más adatot is feltöltött, ami valótlan (azt, hogy egy 2011 óta működő, de egy valóságban nem létező egyetem rektorhelyettese), ezért megkérdeztük az ODT-t arról, hogy ennek milyen következményei lehetnek, és vannak-e egyáltalán.

Az ODTH elnöke, Csernoch László nevében Varga Zsolt titkár az Indexnek válaszában azt írta: az adatbázis nem közhiteles, a benne szereplő oktatók adataikat önkéntesen, maguk adják meg.

Az adatok hitelességét kizárólag az adatbázis nyilvánossága biztosíthatja. 

Közölték azt is, hogy mivel az Országos Doktori Tanács nem jogosult semmiféle szankcióra, amennyiben valaki valótlan adatot közöl magáról, ilyen esetben célszerű az illető személy doktori iskolájához, intézményéhez fordulni.

Paranormális jelenségek a TEK-nél

Viszont van egy hely, ahol valóban pozíciót kapott Nógrádi György. A Terrorelhárítási Központ folyóiratának a szerkesztőbizottságába néhány hónapja beválasztották, saját bevallása szerint ingyen dolgozik nekik. Ha abból indulunk ki, hogy mennyire ellentmondásos mindaz, amit Nógrádi különféle pozíciójáról tudni lehet, akkor a TEK folyóirata tökéletes választás. 

A TEK folyóiratában jelent meg ugyanis az a tanulmány, amelynek a szerzője a terrorelhárítás egyik alezredese, Böröcz Miklós. Ebben a tanulmányban Böröcz arról írt, hogy – egyetértve egy német hírszerzővel – nincs összefüggés a terrorizmus és az illegális migráció között. Azaz éppen az ellenkezőjét taglalta hosszan annak, amiről Nógrádi és a kormányzat szokott beszélni. Amikor a tanulmányról kérdeztük a TEK-et, akkor ott azt közölték, hogy Böröcz alezredes dolgozata 2014-ben készült, márpedig idén megváltozott a helyzet, most már igenis van összefüggés a terrorizmus és az illegális migráció között. 

Csakhogy amikor alaposan megnéztük a TEK szerint 2014-ben publikált dolgozatot, akkor kiderült: az valójában 2015-ben íródott, nem pedig tavaly, ahogy ezt a TEK állítja. Egyrészt a dolgozat az idei párizsi terrortámadást is elemzi (az pedig januárban volt), a lábjegyzetekben közölt dátumok szerint pedig még 2015. január 21-én is dolgozott rajta a TEK alezredese. Erről a tényről egyébként bárki meggyőződhet, a dolgozat ugyanis a TEK honlapján elérhető

Visszakérdeztünk a TEK-nél, hogy mivel magyarázzák ezt az ellentmondást, de a terrorelhárítók azóta sem válaszoltak.