21 századvéges ismerheti meg az állam titkait

2015.10.29. 14:58
Szigorúan titkos iratokba is betekinthet 21 Századvég-munkatárs - derült ki Pintér Sándor belügyminiszter válaszából. A liberálisok képviselője, Fodor Gábor arra volt kíváncsi, hogy a kormánynak tanácsokat adó cégek közül ki, milyen titkos anyagokba tekinthet bele.

Eddig sem volt titok, hogy a Századvég-csoport tanácsokkal, szakértői anyagokkal, kutatásokkal, háttérelemzésekkel segíti a kormányt. Azt azonban nem tudtuk, hogy a Századvég kutatói mit csinálnak, ha az elemzéseikhez titkos dokumentumok, minősített iratok szükségesek.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt parlamenti képviselője egy ideje pörög a témán, és írásban feltett kérdésére szerdán válaszolt Pintér Sándor belügyminiszter. A válaszból kiderül, hogy a Századvég kutatóinak egyáltalán nem kell lemondaniuk az információkról, ha szigorúan titkos anyagokra kíváncsiak: 21 munkatárs kapott jogosultságot, hogy megismerhesse ezeket az információkat.

A Századvég Politikai Iskola Alapítványnál 21 fő rendelkezik „Szigorúan titkos!” minősítési szintig terjedő személyi biztonsági tanúsítvánnyal.

Ezt válaszolta Fodornak Pintér Sándor. A személyi biztonsági tanúsítvány arról rendelkezik, hogy a jogosult személy milyen legmagasabb minősítési szintű adat felhasználására kaphat felhasználói engedélyt. A Századvégből ezek szerint 21-en a szigorúan titkos iratokhoz kaptak hozzáférést. Ezt a tanúsítványt Nemzeti Biztonsági Felügyelet állítja ki. 

Azt nem tudjuk, milyen titkos adatokhoz fértek hozzá a századvégesek, de életszerű, hogy egy alapos háttérelemzéshez titkosszolgálati iratokra, hírszerzői jelentésekre is szükség lehet. A "Szigorúan titkos" a legmagasabb minősítés, a törvény szerint "rendkívül súlyosan károsítja a közérdeket", ha az ilyen anyagokat arra jogosulatlan megismeri. Léteznék még az enyhébb, "Titkos", "Bizalmas", "Korlátozott terjesztésű" kategóriák is.

De mit láthattak a tanúsítvány előtt?

Pintér részletezi azt is, hogy 9-en 2013. október 21-től rendelkeznek ezzel a tanúsítvánnyal, hárman pedig 2014. december 8-án kapták meg. Maga a Századvég Politikai Iskola Alapítvány telephely biztonsági tanúsítványt is kapott "Szigorúan titkos!" minősítési szintig. Ezt Pintér mostani válasza szerint 2014. február 5-én állították ki. Pintér szerint az engedélyek kiadását helyszíni ellenőrzés előzte meg.

Fodor rákérdezett, hogy a Századvég-csoporthoz tartozó más cég vagy a Nézőpont Intézet vagy a Young & Partners kommunikációs ügynökség rendelkezik-e ilyen tanúsítvánnyal. Pintér szerint csak a Századvég Politikai Iskola Alapítvány kapott ilyen jogosítványokat, a többiek nem.

Most már csak az a kérdés, hogy a Századvég munkatársai hozzáfértek-e titkos információkhoz 2013. október 21. előtt (ekkor kapták meg ugye a tanúsítványt kilencen), hiszen a Századvég az előző ciklusban is folyamatosan adott tanácsokat a minisztériumoknak.