Lázár Jánost irritálja az amerikai nagykövet

2015.10.29. 11:21 Módosítva: 2015.10.29. 14:36
Mit szól a kormány az amerikai bírálatokhoz? Tényleg kiszáll az állam az OTP-ből? Nőtt a terrorveszély a menekülthelyzet miatt? Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezúttal Kovács Zoltán kormányszóvivővel válaszol a kérdésekre.
  • Új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, szálanként négy forint adóteherrel sújtanák a dohánygyártókat.
  • A kormány valóban előírná a hipermarketeknek, hogy több embert kellene foglalkoztatniuk a minél nagyobb vállalatoknak.
  • Magyarország egyetlen visszatoloncolásra váró illegális bevándorlót sem vesz vissza.
  • Lázár visszaszólt az amerikai nagykövetnek: a magyar kormány egyetlen olyan ország beavatkozását sem tolerálja, amely nem tagja az EU-nak. Szerinte irritáló, hogy idejön egy diplomata és megmondja, hogy éljünk.
  • Lázár János miniszter megerősítette, hogy a kormány értékesíteni kívánja az állam tulajdonában lévő OTP-részvényeket.
  • Makovecz Imre szellemi hagyatékát vizsgáló és gondozó intézetet hoznak létre . 
  •  A területi közigazgatásban dolgozóknál 30 százalékos béremelésre tesz javaslatot Lázár János.
  • A kormány dolgozik a mintagazdaságok felállításán. A bábolnai, a szilvásváradi és a mezőhegyesi állami gazdaság lehet ilyen.
  • A kormány döntött a Liget-projektről, elsősorban ligetet, zöldterületet szeretne a kormány. Lesz Liget 2 projekt is, amely a Városliget és a Nyugati pályaudvar közötti rész beépítéséről szól.

Brüsszel a multik érdekeit képviseli

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj miatt az Európai Bizottság elmarasztalta Magyarországot - mondta Lázár János. A kormány azt szerette volna, ha a nagy áruházláncok az élelmiszervizsgálatok költségeiből kiveszik a részüket, ám a megnövelt díjat most nem engedélyezte az EB. Mindez azt jelenti, hogy 23 milliárd forinttól esik el a költségvetés.

Brüsszel jól képviselte a multinacionális vállalkozások érdekeit

- kommentálta Lázár a döntést. A miniszter szerint a multik "igen jól lobbiztak" Brüsszelben, nem kérdés ugyanis, hogy Magyarországról érkezett a feljelentés az ügyben. 

A kormány azonban dolgozik a megoldáson, hogy az élelmiszerbiztonságot ne veszélyeztesse senki. A miniszter szerint nem alap nélküli az a hír, hogy "több embert kell foglalkoztatni, minél nagyobb a vállalkozás". Szerdán írt arról a Magyar Idők, hogy a kormány kötelező létszámnövelést írna elő a hipermarketeknek, vagyis szabályozná az Auchan, Tesco vagy a Lidl dolgozói létszámát. "Aki nagyobb, többet vállaljon a közteherviselésből" - mondta Lázár.

Új dohányipari adó

Lázár szerint a dohánycégek is hasonlóképpen lobbiznak Brüsszelben, mint a hipermarketek. Ez azonban nem tántorítja el a kormányt attól, hogy bevezessen egy új dohányipari adót. "Növelni próbáljuk a dohányipar terheit, hogy csökkenjen a dohányzás" - mondta Lázár, aki szerint most dolgozzák ki a részleteket.

Van egy olyan terv, hogy a sávos különadó helyett szálanként 4 forintot kellene fizetniük a cégeknek. Később Lázár azt mondta, hogy ez a mentolos cigarettákra vonatkozna, de nem egyértelmű, milyen cigarettákra és hogyan vetnék ki. 2016. január 1-től vezetnék be az új adónemet.

Magyarország nem az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozik

Lázár János reagált az amerikai nagykövet súlyos kritikáira is, amelyeket tegnap fogalmazott meg Colleen Bell. A miniszter azt üzente a "nagyra becsült amerikai nagykövet asszonynak", hogy a magyar kormány nem fogja átengedni a menekülteket az ő kérésükre sem, mert "Magyarország nem az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozik", hanem az Európai Unióhoz. Így a felvetett kérdéseket az EU-val vitatja meg a magyar kormány. Magyarország "egyetlen olyan ország beavatkozását sem tolerálja, amely nem tagja az EU-nak".

Köszönjük szépen az amerikai tanácsokat, de nincs rá szükségünk

- mondta Lázár, aki szerint meg kell őrizni a szuverenitást. A paksi atomerőmű beruházásának nyilvánosságával kapcsolatban a miniszter azt mondta, hogy minden olyan dokumentumot nyilvánosságra hoznak, amelyet Amerikában is nyilvánosságra hoznak az atomerőművek építése során. 

Később több újságíró is feszegette a témát, Lázár ekkor jegyezte meg azt, hogy 

kifejezetten irritáló, hogy idejön egy diplomata és megmondja, hogy éljünk.

Szerinte az Egyesült Államoknak látnia kellene, hogy mennyire sértő a nagykövet kijelentése a magyar embereknek. "Nem nekünk, hanem a magyar embereknek".

Nem fogadjuk a visszatoloncolt menekülteket

A menekülthelyzettel kapcsolatban Lázár megismételte az elmúlt hetek kormányzati álláspontját:

  • A határzár felhúzása sikeres volt.
  • Ami az Európai Unióban történik, tökéletes inkompetencia.
  • Nem fogadunk be és nem engedünk be egyetlen menekültet sem, mert az ellentmondana a schengeni szerződésnek.
  • Ők nem Magyarországnál, hanem Görögországnál léptek be az Európai Unióba, így oda kell visszaküldeni az érintetteket. Hozzátette: mintegy 40 ezer ember visszatoloncolását jelezték nyugat-európai országok. 
  • Illegális bevándorlókra nincs szüksége a magyar gazdaságnak.
  • A kvótarendszert a kormány elutasítja, a parlament egyetértését is várja a kormány ahhoz, hogy az Európai Bizottsághoz forduljanak az ügyben.

Lázár lecsapja a magas labdát is az osztrák helyzettel kapcsolatban. A miniszter megérti, hogy nem akarják a korábban ez ellen tiltakozó osztrák kormányzati politikusok kerítésnek nevezni a dolgot, "de az mégiscsak egy kerítés lesz" A magyar kormány azonban nem fogja az osztrákok arcába csapni, hogy ez az emberi jogok lábbal tiprása.

Lázár: Hagyjanak dolgozni!

Nem voltam olyan elnökségi ülésen, ahol napirendi pont voltam - reagált Lázár János a Vs.hu cikkére. A lap azt állította, hogy egy Fidesz-elnökségi ülésen Kövér erősen bírálta Lázár kijelentéseit, és a miniszter egyre inkább "kegyvesztetté válik" Orbán Viktor miniszterelnök szemében is.

Lázár többszöri kérdésre sem kívánta kommentálni a cikk tartalmát, "sem kedvem, sem időm, hogy politikai szappanoperákkal foglalkozzam". 

Jó lenne, ha leállnának és hagynának dolgozni, ez a fideszes politikus érdeke is.

Hozzátette, kérdezzék meg az újságírók az elnökségi ülésről a pártigazgatót vagy Kövér Lászlót, a saját helyzetéről pedig Orbán Viktort. 

30 százalékos emelés a közigazgatásban

Tízmilliárd forint értékben csökkennek a bürokráciával kapcsolatos díjak jövőre. Ingyenesen lehet majd kérni ugyanis a felvételi papírokat, jogosítványt, diákigazolványt, építési engedélyeket 160 négyzetméterig, a vállalkozások számára az adóigazolást például. A bonyolult bürokratikus nyelvezetet is egyszerűsíteni a kormány, Lázár az újságírókat arra kérte, hogy segítsenek változtatni a hivatalos papírok érthetetlen nyelvezetén.

A területi közigazgatásban dolgozóknál 30 százalékos béremelésre tesz javaslatot Lázár János.

Felállítják a Makovecz Imre intézetet

A kormány döntött arról is múlt héten, hogy Makovecz Imre szellemi hagyatékát vizsgáló és gondozó intézetet hoznak létre. A meglévő Makovecz-épületeket felújítják, a félbehagyott terveket pedig befejezik. 

Jönnek az állami mintagazdaságok

A kormány a földműveseket képviselő társadalmi szervezetek igényét teljesíti az állami földek értékesítésével - mondta a földvagyon értékesítéséről Lázár. Az első napokban a 3 és 10 hektár közötti területek közül mintegy 8 ezer parcellát írtak ki értékesítésre. Megjegyezte, hogy 200 hektár fölötti területből csak 26-ot írtak ki.

Lázár János az ellenzéki bírálatokra úgy reagált: ha az MSZP és a Jobbik le akarja állítani a földértékesítést, akkor győzze meg erről a földműveseket, akik földet akarnak vásárolni. A kormány dolgozik a mintagazdaságok felállításán. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy három olyan állami ménes lesz, amely mintagazdasággá nyilvánítható: a bábolnai, a szilvásváradi és a mezőhegyesi.

Lesz Liget2-projekt is

A Liget-projektről is döntött a kormány, erről korábban be is számoltunk. Lázár szerint

a Városligetben elsősorban ligetet szeretne a kormány.

Vagyis a zöldterületre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ennek érdekében ötletpályázatot írnak ki, Orbán Viktor pedig kifejezetten türelmetlenül várja az eredményeket - mondta Lázár.

Lesz Liget2 is, ami a Nyugati pályaudvar és a Városliget közötti rész beépítésről szól. Vizsgálják, hogy lehetne akár egymillió fát ültetni a MÁV által nem használt területeken.

Lázár azt is bejelentette, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry-múzeumra.

És még

Egyéb bejelentések:

  • Hamarosan minden magyar háztartásban az állam adja majd az energiát - mondta Lázár János. Az a kormány célja, hogy visszaszerezze az energiaszolgáltatókat, az elosztókat és a gáztározókat, Paksot pedig majd soha nem lehet eladni.
  • Rendszeresen, negyedévente konzultálni kíván a kormányzat azokkal az érdekképviseleti szervekkel, amelyek tagjai érintettek az európai unós pályázati források felhasználásában. A többi közt a társadalmi szervezetek, a kis- és közepes vállalkozások, valamint az önkormányzatok szervezeteivel egyeztetnének rendszeresen a források felhasználásáról, a pályázatok megfelelőségéről. 
  • Lázár János miniszter megerősítette, hogy a kormány értékesíteni kívánja az állam tulajdonában lévő OTP-részvényeket. A befolyó pénzt fejlesztésre, beruházásokra fordítanák.
  • Lázár Jánost Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője is megkérdezte a Kormányinfón az Illatos úti telep helyzetéről, és átadott egy palack kútvizet, ami onnan származik. Lázár János azt mondta, hogy a mérgező anyagok elszállításáról már döntöttek és 1,5 milliárd forintot biztosítottak is erre a célra.