A bíróság vizsgálja Polt Péter és a Quaestor kapcsolatát

2015.10.30. 05:53
Október közepén indult el a Fővárosi törvényszéken az a per, amelyet a Legfőbb Ügyészség és Polt Péter indított Szigetvári Viktor ellen - értesült az Index. A legfőbb ügyész szerint az Együtt elnöke megsértette a személyiségi jogait, amikor a Quaestor-ügyben bűnsegédnek nevezte, és a lánya és Tarsoly Csaba titkára közötti élettársi kapcsolatot feszegette. Ezért tavasszal beperelte.

Szigetvári Viktor március 27-én Dombóváron tartott sajtótájékoztatóján beszélt az akkor éppen forró Quaestor-ügy és a legfőbb ügyész kapcsolatáról. Előző nap került őrizetbe Tarsoly Csaba, a Quaestor vezetője, holott a botrány már hetekkel korábban, március 9-én kipattant. Szigetvári az ügyészség késlekedésének okait firtatta az ügyben.

Szigetvári az MTI szerint a tájékoztatón ilyeneket mondott:

  • Az elmúlt két hétben az ügyészség hagyta szabadon futni Tarsoly Csabát.
  • Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy Polt Péter nem reagált arra a hírre, miszerint lánya és Tarsoly Csaba személyi titkára élettársai kapcsolatban vannak. 

Másnap Szigetvári Viktor a Kossuth rádióban azt állította:

  • Polt Péter legfőbb ügyész családi elfogultság okán bűnsegédként hozzájárult ahhoz, hogy Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa két, két és fél héten keresztül menlevelet kapjanak, illetve elrejtsék a pénzeket. 
  • a Fidesz által foglyul ejtett állam mondott csődöt az elmúlt hetekben – a fideszes ügyészség, jegybank, kormány – azzal, hogy engedte azt a "förtelmet, ami ebben az ügyben kialakult".

Ezek miatt a kijelentések miatt indított pert az ügyészség és Polt Péter, az idézeteket a per anyagához is csatolták. Polték szerint ezekkel a kijelentésekkel Szigetvári megsértette az ügyészség és Polt Péter személyiségi jogát, ezen belül a becsületét és a jó hírnevét. Az ügyészség Polték szerint független, önálló alkotmányos szervezet. A sérelemre pedig csak egy ilyen perrel tud válaszolni.

Polték azt várják, hogy Szigetvári elnézést kérjen nyilvánosan, illetve 1 és 1 millió forint közötti sérelemdíjat fizessen nekik. Az iratanyagban ugyanakkor arról nincs szó, hogy Polt tagadná a lánya, illetve Tarsoly titkára közötti kapcsolatot. 

Szigetvárit meglepi Polt érzékenysége

Szigetvári Viktor azt mondta az Indexnek, hogy politikusként a véleményét mondta el egy olyan fontos ügyben, amely esetében az ügyészi szervek szerinte igenis késlekedve jártak el. Szerinte a Quaestor-cégeket érintően így például "változtatásokra volt lehetősége Tarsoly Csabának. E tekintetben a Polt személyét érintő összeférhetetlenségek megemlítése helyénvaló volt".

Meglep, hogy pont egy ilyen ügyben érzékenykedik a legfőbb ügyész. Jobb volna, ha az igazságot igyekezne szolgálni, semmint hogy ellenzéki politikusok ellen pereskedik. 

De ha már így alakult, áll elébe.

A per első tárgyalását megtartották október 13-án, decemberben pedig folytatódik.