Ungár Klára kétmilliót fizet Kocsisnak a melegezésért

IMG 1365
2015.10.30. 10:22 Módosítva: 2015.10.30. 11:39

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében megállapította, hogy Ungár Klára megsértette Kocsis Máté józsefvárosi polgármester jó hírnevét. Törölnie kell az ügyet kirobbantó Facebook-posztjából a Kocsisra vonatkozó szövegrészt, ugyanott bocsánatot kell kérnie, és kétmillió forint sérelemdíjat kell fizetnie Kocsisnak. (Az ügy részleteiről itt olvashatnak.)

Az óriási sajtóérdeklődés miatt a tárgyalás csak késve kezdődött, mert meg kellett nyitni a II. emeleti nagytárgyalót, hogy mindenki beférjen. Kocsis Máté a feleségével jelent meg, aki tegnap nyílt levélben utasította el Ungár szerinte sértő kijelentéseit.

Fintha-Nagy Péter bíró röviden összefoglalta Kocsis keresetét, mely szerint Ungár Facebook-posztja, valamint a Nol.hu-nak adott nyilatkozata, melyekben Kocsis Mátét bujkáló melegnek nevezte, sérti a jó hírnevét, az emberi méltóságát és a becsületét. Ezért kétmilliós sérelemdíjat és egy bocsánatkérő közlemény megjelentetését kérte a Facebookon, valamint az MTI-n keresztül.

Ungár ügyvédje ellenkeresetet terjesztett elő. Eszerint a sérelmezett közlés egy közéleti vitában hangzott el, amit egyebek mellett Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott buzilobbizó kijelentése, Orbán Viktor debreceni, a „nem provokáló” melegeket dicsérő szavai és Kocsis Máté kötelező drogteszttel kapcsolatos kijelentése öveztek: ezek a kijelentések a polgárok magánéletébe avatkoznak, ezért a politikusoknak, így Kocsisnak is el kell viselnie, ha az ő magánéleti kérdéseik kerülnek napirendre. Az ügyvéd, Nehéz-Posony Márton elmondta, hogy Kocsis a magánélete megsértésére hivatkozott, abba a körbe azonban csak tények tartozhatnak: egy szerinte valótlan állítás nem sértheti a magánéletét.

Ennél is fontosabbnak nevezte, hogy valakinek a szexuális identitásáról szóló kijelentés nem lehet alkalmas a személyisége megítélésére, a társadalmi megítélés csorbítására, mert nincs erkölcsi tartalma. Ha a bíróság ellenkezőképp döntene, azzal vagy maga is elismerné, hogy például melegnek lenni kedvezőtlen dolog, vagy a melegekről szóló negatív közfelfogást szentesítené. A tényállítás bizonyítására mindezek miatt nem tett indítványt.

Kovátsits László, Kocsis ügyvédje kiemelte, hogy nem kívánnak állást foglalni a homoszexuálisok megítéléséről, csak a Kocsis Mátéval kapcsolatos kijelentést sérelmezik. Indítványozta Kocsis Máté meghallgatását, hogy a sérelme súlyosságát demonstrálhassa, de ezt a bíróság nem hagyta jóvá.

Az ítélet indoklásában a bíró nem tért ki arra, hogy a sérelemdíj magas összegét milyen szempontok szerint állapította meg. Azt fejtette ki, hogy a bíróságnak azt a szövegkörnyezetet kellett figyelembe vennie, amiben Ungár kijelentése elhangzott, és a bíróság nem arról foglalt állást, hogy a homoszexuális identitásnak milyen a megítélése.

Mint mondta, Ungár a posztjával Orbán Viktor említett kijelentésére reagált. Ebből az következik, hogy Kocsis nem védte meg a miniszterelnök kijelentésétől a hozzá hasonló hasonló tulajdonságú embereket – azaz lényegében gyáva (ezt a bíró így nem mondta ki, csak a szóbeli indoklásából következik). Ezt (a legyávázást) Kocsis alappal tarthatja sértőnek.

Ungár bejelentette, hogy fellebbeznek. Szerinte a bíró félreértette őt és az ítélet túlterjeszkedett Kocsis keresetén: Kocsis nem kifogásolta, mert ő (Ungár) sem mondta, hogy Kocsisnak meg kéne védenie a melegeket.

Kocsis Máté az elégedettségének adott hangot, és így reagált:

A bíróság ma kimondta, hogy Ungár hazudott, ezért bocsánatkérésre kötelezte. Ezzel a feleségem, a gyermekem és én magam...

Posted by dr. Kocsis Máté on Friday, October 30, 2015