Pszichiátriai társaság: A Merényi-kórház a minimális követelményeknek sem felel meg

2015.11.02. 12:09 Módosítva: 2015.11.02. 12:14

A budapesti Merényi kórház pszichiátriai központjában az elmúlt napokban történt tragikus események ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy a kórházi osztályon a körülmények nem felelnek meg a modern pszichiátriai ellátás minimum feltételeinek, és felvetik a kórház fenntartójának felelősségét is, közölte a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke az MTI-vel. Molnár Károly közleményében azt írta: a szervezet vezetését és tagságát megdöbbentették a Szent István Kórház és Intézményei Pszichiátriai Központjában napokban történt tragikus események.

Mint az Index beszámolt róla: családtagjai tudta nélkül került át a Merényi Gusztáv kórház pszichiátriájára egy 86 éves férfi, aki egy órája volt az új helyen, amikor kedden megölte egy vele egy szobában lévő szintén idős férfi, aki valószínűleg nem vette be a gyógyszerét éjszakára. Szombat dél körül ugyanebből a szobából, a kórház zárt osztályának második emeletéről ugrott ki egy beteg az ablakon. A pácienst életveszélyes sérülésekkel ápolják a kórház sürgősségi osztályán.

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke a pszichés betegségben szenvedők és azok hozzátartozói, valamint a kórházi osztályon lehetetlen körülmények között a munkájukat végző szakemberek érdekében követeli, hogy az intézmény fenntartója rendeljen el azonnali vizsgálatot az eseményekkel kapcsolatban.

Molnár Károly szerint vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy az elmúlt években miért nem történtek meg azok a fejlesztések, amelyekkel megelőzhetők lennének a hasonló események. Ezeket a fejlesztéseket régóta követeli a pszichiátriai szakma is. A szervezet azt javasolja Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy nyújtson segítséget a vizsgálat lefolytatásában. Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét arra kérik, hogy a hasonló tragikus események megelőzése, az elégséges ellátási feltételek biztosítása érdekében - akár miniszteri biztos kinevezésével - haladéktalanul kezdődjön el a pszichiátriai betegellátás körülményeinek fejlesztése.

A társaság ismét felhívja a figyelmet arra, hogy számos intézményben az épületek adottságai, állapota, a tárgyi feltételek még az elégséges szintű ellátáshoz sem elegendőek. A jelenlegi finanszírozási rendszerben a kórházak a működtetés minimális feltételeit sem képesek biztosítani, és önerőből nem tudják megoldani a fejlesztéseket.

A pszichiátriai ellátás súlyos szakemberhiánnyal küzd, nincs elég szakorvos és még súlyosabb a hiány a képzett ápolók körében. A pszichiátriai ellátás speciális képzettséget, felkészülést igényel, fokozott fizikai és pszichológiai terhelést jelent a dolgozóknak, de a veszélyességi pótlék megszűnése, a túlórapótlékok rossz szabályozása, az ellehetetlenült munkakörülmények tovább ösztönzik az elvándorlást.

A társaság szerint pontosítani kell a veszélyeztető magatartású betegek jogait, az állapotuk miatt önmaguk és a környezetük érdekében szükséges korlátozó intézkedések bevezetését, ami nagyobb biztonságot jelentene a betegeknek, betegtársaknak, hozzátartozóknak és a személyzetnek.