Hiller István bejelentkezett

2015.11.05. 07:07
A baloldal intellektuális hátterének újjászervezésén dolgozik Hiller István, aki a Heti Válasznak jelezte: nem ugrik el semmilyen feladat elől a következő tisztújításon. Az MSZP volt elnökének nagy tervei vannak.

Hiller István volt MSZP-elnök kedden az InfoRádióban már okozott egy meglepetést azzal, hogy szembement a pártja álláspontjával. Jelezte, hogy nem szereti ő sem a határainkon felhúzott kerítést, „csak már mondjon valaki ennél jobbat”. Illetve hogy szívesen támogatna valamilyen közös európai megoldást, csak nincs ilyen.

A Heti Válasznak adott interjúban a volt MSZP-elnök megismételte ezeket a nem MSZP-kompatibilis menekültügyi állításait, beszélt a keresztény-iszlám együttélés kudarcairól, de tovább is ment. A volt szocialista elnök jelezte, hogy a baloldal megújításán dolgozik, és szívesen vállalna valamilyen posztot az MSZP-ben.

Hiller azt mondta, hogy mostanában azzal tölti az idejét, ami nagyon hiányzik a baloldalon: kapcsolatépítés, gondolatébresztő párbeszédek, a baloldal intellektuális hátterének újjászervezése. 

Ezek nem délelőtt összeülünk, délután fürdünk típusú programok.

Nem is nyilvános fórumszervezés, hanem elmélyült háttérmunka. Azt nem nevezte meg, kikkel zajlik ez az újjászervező program. 

Új baloldali gondolkodás

Hiller azt mondta, nem garantálja, hogy pár hónap alatt eredményes lesz, de 2018-ra igen. A lap kérdésre, hogy a közelgő MSZP-s tisztújításon kér-e mandátumot ehhez a munkához, Hiller azt a sejtelmes választ adta:

Ha jön felkérés, nem fogok elugrani előle.

Az újságíró sajnos nem boncolgatta tovább a dolgot, hogy mégis milyen poszt elől nem ugrana el. Az interjúból úgy tűnhet, hogy a párt elnöki posztját is elvállalná (jövőre lesz tisztújítás az MSZP-ben). Az Index korábban több MSZP-stől azt hallotta, hogy Hiller nem a párt élére vágyik, a választmányi elnöki posztot nézte ki magának, amelyet jelenleg Botka László szegedi polgármester tölt be. Ez sem zárható ki a nyilatkozata alapján.

Hiller azt ígéri, „új magyar és baloldali gondolkodás” lesz a végeredménye a munkájának. És szerinte nőni fog az MSZP támogatottsága, amelynek most a legnagyobb a tartaléka a bizonytalanok között. 

A lap rákérdezett Gyurcsány Ferenccel való kapcsolatára is. Hiller azt mondta, hogy amikor találkoznak, beszélnek, de „hosszú ideje nem szoktunk találkozni, hogy beszéljünk”.