Először cáfolta, majd hirtelen meggondolta magát a Fidesz

2015.11.05. 14:39

Ahogy azt szerdán megírtuk, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdai közleménye szerint félremagyarázás, hogy titkosszolgálati munkatársak kerülnének az online tartalomszolgáltatók szerkesztőségeibe. Szerintük az ellenzék direkt értelmezi félre a törvényjavaslatot, és mindössze arról van szó, hogy a távközlési szolgáltatóknál - például a mobiltelefon-társaságoknál - legyenek ilyen alkalmazottak.

Az Origó értesülései szerint ennek ellenére Vas Imre fideszes képviselő módosító javaslatot nyújtott be a törvényhez, melyben kihúzta ezt a passzust a tervezet szövegéből. A lap úgy tudja, hogy a kormánypárt azért döntött végül így, mert tartott egy, a netadós tüntetéshez hasonló demonstrációtól.

A nemzetbiztonsági törvényhez benyújtott javaslat eredetileg azt írta volna elő, hogy ha a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői úgy döntenek, a tartalomszolgáltatók kötelesek munkatársnak felvenni a titkosszolgálat embereit. A tartalomszolgáltató viszont - legalábbis a médiatörvény szerint - nem a távközlési szolgáltatókat jelenti, hanem "valamely médiaszolgáltatás vagy egyéb médiatartalom szolgáltatóját". A javaslatot jegyző belügyminiszter nem részletezte, hogy mely tartalomszolgáltatókról lenne szó.

A BM kérdésünkre korábban azt válaszolta, hogy a módosítást úgy is lehet értelmezni, hogy tévékhez, rádiókhoz, híroldalakhoz is fel kéne venni a titkosszolgálat embereit, ugyanakkor közölték, hogy "a törvényjavaslathoz kapcsolódóan módosító javaslatok benyújtására kerül sor, melyekről a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság várhatóan jövő heti ülésén fog dönteni".