Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriásit csalódtak a kutyás fajtaszervezetek a Fideszben

2015.11.05. 07:06
Az állam több mint másfél évtizede nem tud rendet tenni az ebtenyésztők között uralkodó káoszban, ezt a Földművelésügyi Minisztérium ismerte be, és arra a következtetésre jutott, hogy akkor az a legjobb, ha az állam hagyja az egészet, és néhány fajtát kivéve kivonul az területről. Az FM törvényjavaslata megadhatja a kegyelemdöfést a kutyás fajtaszervezeteknek, amelyek már 2010 óta reménykedtek, hogy a Fidesz majd megszabadítja őket a MEOESZ-től.

Csődöt mondott a kutyás szervezetek közötti háborúban az állam.

Legalábbis erre hivatkozik a földművelésügyi tárca, amely egy szerdán közzétett törvényjavaslatban jelentette be, hogy a továbbiakban csak a nemzeti ebfajták tenyésztését felügyelné, a többi fajta esetében kivonulna a szabályozásból.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint „a hazai ebtenyésztés működése több mint 15 éve súlyos konfliktusokkal terhelt, a szakmai és jogi előírásoknak nem felel meg, hazai és nemzetközi megítélése folyamatosan romlik. Jellemző a magyar ebtenyésztésre, hogy a másfél évtizedes ex-lex állapot következtében súlyos személyi ellentétekkel terhelt, a tenyésztés (szaporítás) jelentős része a feketegazdaságban zajlik."

A minisztérium azt is beismeri, hogy az Orbán-kormány idején hozott intézkedések sem jöttek be, az elmúlt években is annyi volt a panasz, hogy az aránytalanul megterhelte az államapparátust.

Tény, hogy a szabályozás átalakításáért olyan súlyos lobbizás folyt, hogy abba még a CÖF egyik vezetője is beszállt, bár ő éppen nem ezt, a hosszabb távon a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) számára kedvező megoldást támogatta volna. Az Index információi szerint Csizmadia László azt kérte az FM-től, hogy vonják be a CÖF-CÖKA-t is a tárgyalásokba, hogy ellensúlyozzák a MEOESZ kiváltságos helyzetét, és azt, hogy megkérdőjelezhetően szoros kapcsolat fűzi több kormánytisztviselőhöz.

Az évtizedes háborúskodás a korábban „egyeduralkodói” szerepben lévő, a magyar illetve a nemzetközileg elismert (FCI) törzskönyvek kiadásában is kizárólagos joggal rendelkező MEOESZ és az egyes fajtákkal foglalkozó, úgynevezett elismert tenyésztőszervezetek között zajlott, zajlik.

A MEOE (az SZ, a szövetség szó csak az utóbbi időszakban került a szervezet nevében) jogosítványait még az első Orbán-kormány idején nyirbálták meg, amikor a fajtaszervezeteknek adták a komoly bevétellel járó törzskönyvezési és kiállításszervezési jogokat. Csakhogy sohasem kapták meg azokat. A MEOE zavartalanul folytatta mindkét tevékenységet, annak ellenére, hogy Polt Péter legfőbb ügyész 2004-ben az állami elismerés nélküli törzskönyv-kibocsátás miatt már a szervezet feloszlatását is kezdeményezte.

A 2010-es kormányváltáskor a fajtaszervezetek abban reménykedtek, hogy az új Orbán-kormány végre érvényt szerez a szabályozásnak, de ismét csalódniuk kellett. Rövid keménykedés után másfél hónap elég volt ahhoz, hogy a MEOE a Fideszben is befolyásos támogatókat szerezzen, és elérje a szervezetet kellemetlenül érintő törvényi szigorítás időleges megszüntetését.

2012-ben a parlament elfogadta, hogy egy évig nem lehet kiszabni bírságot azokra a kutyás szervezetekre, amelyek megsértik az állattenyésztésről szóló törvény rendelkezéseit. A MEOE-ra szabott amnesztiát Simicskó István javasolta, aki akkoriban közeli kapcsolatba került Korózs Andrással, a szervezet elnökével.

De újabb fordulat következett amikor, amikor Áder János köztársasági elnök visszadobta a törvényt a parlamentnek.

A lobbizás az elmúlt hetekben, hónapokban is folytatódott a kormánypárti és kormányzati politikusok körében.

A jelek szerint azonban azok az érvek nem nagyon hatották meg a döntéshozókat, hogy a szabályozás megszüntetése azt fogja eredményezni, hogy Magyarországon a mostaninál nagyobb teret kapnak majd az anyagi érdekek a fajtatiszta kutyatartásban, és még jobban fel fog pörögni a szaporítás és a fekete kutyakereskedelem.