Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tóbiás visszaszólt Hillernek: Fideszhez közeli MSZP-t akar látni?

2015.11.05. 18:21
Arra kértem Hiller Istvánt, korrigálja a nyilatkozatát - mondta Tóbiás József MSZP-elnök arról, hogy Hiller István a párt álláspontjával ellentétesen beszélt a menekültkérdésről. Tóbiás nyilvánosan üzent, Hillernek színt kell vallania, hogy kormányváltásra készülő MSZP-t, vagy egy Fideszhez közeli MSZP-t szeretne látni.

Két nap után sajtótájékoztatón reagált Tóbiás József, az MSZP elnöke arra, hogy Hiller István a párt álláspontjával teljesen ellentétesen nyilatkozott többször is menekültügyben. 

Hiller az InfoRádióban, majd a Heti Válasznak adott interjújában is jelezte, hogy nem szereti ugyan a határainkon felhúzott kerítést, "csak már mondjon valaki ennél jobbat". Illetve hogy szívesen támogatna valamilyen közös európai megoldást, csak nincs ilyen. A Heti Válasz-interjúból az is kiderült, hogy Hiller bejelentkezett, szívesen vállalna posztot a tisztújításon.

Az MSZP álláspontja nem változott a menekültkérdésben az elmúlt nyolc hónapban 

- mondta erre Tóbiás József. "Következetesen és konzekvensen azt képviseljük, hogy minden magyart biztonságban szeretnénk tudni, szeretnénk megőrizni azokat a vívmányokat, amelyek a schengeni határ létrejöttével biztosítják az európai állampolgároknak a szabad közlekedést, valamint a szabad munkaerő-áramlást, és szeretnénk, ha humánusan bánnánk a Magyarországon áthaladókkal" - mondta az MTI szerint.

A pártelnök szerint "itt nem értékvitáról és nem is szakmai vitáról van szó, ez a szocialista párt jövőjéről szóló vita, amelyben mindenkinek el kell döntenie, színt kell vallania, hogy önálló, önazonos és független baloldali politikával a kormányváltásra készülő MSZP-t, vagy egy Fideszhez közeli MSZP-t szeretne látni".

Arra kértem Hiller Istvánt, korrigálja a nyilatkozatát, tegye egyértelművé, hogy amíg mi vezetjük a szocialista pártot, addig az nem fog a Fidesz holdudvarába tartozni, nem lesz része a nemzeti együttműködés rendszerének, mert azzal szemben határozza meg magát

 - mondta Tóbiás József. Az ellenzéki politikus szavai szerint a kerítéssel kapcsolatban azonban felmerül a kérdés, hogyan lehetett több tízmilliárd forintot elkölteni arra, ami egyes számítások szerint jóval kevesebbe került, és kinek állt érdekében ez a beruházás. 

"Tételes elszámolást kell, hogy követeljünk a kormánytól, hitelt érdemlően mutassa be, ki rendelte, ki finanszírozta és ki építette a kerítést" - közölte Tóbiás József.