Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Hatalmas tömegre készülnek Göncz Árpád temetésén

2015.11.06. 07:01
Rendkívüli járatok és nagyobb buszok indulnak az Óbudai temetőbe, hogy mindenki eljusson Göncz Árpád temetésére. Volt és jelenlegi, magyar és külföldi közjogi méltóságok is részt vesznek a szertartáson, amely az elhunyt volt köztársasági elnök végakaratának megfelelően nélkülözi az állami protokollt.

Délután három órakor helyezik végső nyugalomra az Óbudai temető 16-os parcellájánál Göncz Árpádot. Az életének 94. évében október 6-án elhunyt volt államfőt várhatóan rengetegen búcsúztatják: rokonai, barátai és tisztelői mellett számos ország egykori és volt vezetője is személyesen eljön a temetésre.

Több és nagyobb busz indul

A BKK már jelezte, hogy rendkívüli járatot és nagyobb buszokat indít az Óbudai temetőhöz.

  • Napközben az Óbudai temetőig meghosszabbított útvonalon közlekedik a 17-es villamospótló, 218B jelzéssel pedig rendkívüli buszjárat áll forgalomba a Szentlélek tér és az Óbudai autóbuszgarázs között, a 218-as busz menetrendjével összehangolva. 
  • A 118-as busz vonalán egész nap nagyobb befogadóképességű, csuklós buszok közlekednek.
  • Délelőtt tizenegy és este negyed hét között a 17-es busz a Szent Gellért téri metrómegálló és az Óbudai autóbuszgarázs között közlekedik, érintve az Óbudai temetőt.
  • Ugyanebben az időszakban a 218B rendkívüli autóbuszjárat a HÉV felől biztosítja a sírkert elérhetőségét.
  • A 160-as és 260-as vonalon több autóbusz áll forgalomba, ezért délelőtt tizenegy órától a nap végéig változik az alacsonypadlós buszok indulási ideje.

Rendhagyó temetés lesz

Göncz Árpád a végakaratában úgy rendelkezett, hogy ne legyen állami temetése, kifejezetten nem akarta, hogy a szertartáson beszédet mondjanak a kormány és az Országgyűlés jelenlegi vezetői vagy Áder János jelenlegi köztársasági elnök. Ennek ellenére, mint arról beszámoltunk, magánemberként részt vesz a szertartáson a jelenlegi államfő és a felesége, illetve Orbán Viktor miniszterelnök is.

A visszajelzések alapján a korábbi közjogi méltóságok is ott lesznek a temetésen: Boross Péter, Bajnai Gordon volt miniszterelnökök, illetve Sólyom László és Schmitt Pál volt köztársasági elnökök. Külföldről is szép számmal érkeznek volt és jelenlegi állam- és kormányfők. Heinz Fischer jelenlegi osztrák államfő már jelezte részvételét például.

Mégis lesz Mécs-beszéd

Csütörtökön először úgy volt, hogy Göncz egykori rabtársa, Mécs Imre mégsem mond beszédet. A család kérésére ugyanis eleinte nem volt hajlandó változtatni a beszéd tartalmát, amely "égető nemzeti problémákat" is érintett volna. Később kiderült, hogy Mécs mégis elmond egy személyes hangvételű beszédet.

Mécs mellett a volt államfőt Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatja, és közreműködik három művész, Koncz Zsuzsa, Bródy János és Bálint András is.