Köztársasági elnök, MSZP-elnök? Hiller István elárulta, mi akar lenni

2015.11.07. 10:01 Módosítva: 2015.11.07. 11:10
Jó kis vihart kavart és sok támadást, illetve fideszes dicséreteket kapott a szocialisták volt elnöke, amikor több helyen is nyilvánosan arról beszélt, támogatja a kerítést a déli határon. Hiller István most politikai ambícióiról is beszélt az ATV-nek: tagadta a pletykát, hogy köztársasági elnökségről tárgyal a Fidesszel, és megerősítette, hogy Botka László helyét nézte ki magának.

Komoly megrökönyödést váltott ki Hiller István MSZP-s politikus, volt pártelnök és oktatási miniszter, amikor több fórumon, egy frakcióülésen, az Inforádióban és a Heti Válaszban is arról beszélt, hogy jelenleg nincs jobb megoldás a déli határkerítésnél:

Én nem szeretem, hogy az országunk határán kerítés van. Csak már mondjon valaki ennél jobbat! 

Tóbiás: Korrigálja nyilatkozatát!

Hiller álláspontja ellentétes azzal, amit pártja képvisel, ráadásul azt is elkezdte pedzegetni, hogy vezető pozíciót szeretne magának az esedékes MSZP-tisztújításon. Tóbiás József jelenlegi pártelnök természetesen egy kissé kiakadt, és vissza is szólt Hillernek:

Arra kértem Hiller Istvánt, korrigálja a nyilatkozatát, tegye egyértelművé, hogy amíg mi vezetjük a szocialista pártot, addig az nem fog a Fidesz holdudvarába tartozni, nem lesz része a nemzeti együttműködés rendszerének, mert azzal szemben határozza meg magát.

Volt persze olyan, aki örömmel vette Hiller különvéleményét, így Lázár János, aki a csütörtöki kormányinfón meg is dicsérte a politikust: arról beszélt, hogy a fölvilágosodás időről-időre megtalálja a szocialistákat, Hillert pedig "jó miniszternek, bölcs és gondolkodó embernek tartja", konzultál is vele időnként, és reméli, hogy a mostani dicsérettel nem árt neki. 

Köztársasági elnök? MSZP-elnök? Nem

Úgyhogy ezek után Hillernek már tényleg meg kellett szólalnia azzal kapcsolatban, valóban egy MSZP-Fidesz közeledést készítene elő, és ezt végül péntek este az ATV-ben Kálmán Olgának igyekezett cáfolni.

A következőket árulta el terveiről:

  • A NER-t álságosnak, politikai ellenfélnek és elutasítandónak tartja, kormányváltást szeretne.
  • „Nem hogy a Fidesz holdudvarába nem akarom vinni az MSZP-t, hanem egy saját holdudvar, karakteres baloldali holdudvart" akar, reagált Tóbiás József vádjára. „Az MSZP-nek nincs útja a Fidesz felé, csak éppen nem tagadó mondatokat akarok, persze, hogy nincs útja", tette hozzá.
  • Kálmán Olga egy olyan pletykát is hallott, hogy Hiller annyira elfogadott már a Fideszben, hogy belőle köztársasági elnök lesz. „Hát most akkor ha hazamegyek, mondjam azt a feleségemnek, hogy csomagoljunk, mert költözünk a várba?", válaszolt Hiller, kijelentve, nem lesz a Fidesz akaratából köztársasági elnök, és nem is tárgyaltak ilyesmiről.
  • Lázár Jánossal egyedül az Esterházy Központ ügyében egyeztetett, mivel ő történészként a téma szakértője, és Lázár egyszer a parlamenti folyosón megállította, hogy kikérje a véleményét.
  • Hogy a határkerítést támogatja, azt belső fórumon, egy frakcióülésen már kifejtette, így senkit nem lephetett meg, hogy ezt a véleményét nyilvánosan is vállalta. A kerítést amúgy továbbra is "utálja", de szükségesnek tartja: "Hülye az, aki a kerítést szereti, de kell, hogy legyen olyan európai megoldás, ami után azt le lehet bontani".
  • Tagadta, hogy pártelnöki ambíciói lennének, azt a posztot már kipróbálta és nem vállalkozna újra. Mert akkor elnökként az árpatermelésről és az etióp helyzetről, és minden másról nyilatkozgatnia kellene, ami nem áll jól neki. Ő az MSZP értelmiségi holdudvarának felépítésével akar foglalkozni.
  • Viszont megerősítette, lenne választmányi elnök, ha ahhoz kapcsolódik "intellektuális munka", vagyis Botka László jelenlegi posztját nézte ki magának (ahogy azt már megírtuk).