Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Orbán Viktor Felcsútról: Mindig is tehetséges falu voltunk

2015.11.07. 13:05
Támadják a falut? Ez azt jelenti, hogy legalább történik valami. Támadják a kisvasutat? Meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig. A miniszterelnök falujában, falujáról beszélt.

Orbán Viktor szombaton Felcsúton, a Kastély Óvoda alapításának 60. évfordulója és az óvoda történetéről szóló kiadvány bemutatója alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédet. Az MTI tudósításából szemezgetjük a beszéd érdekesebb részeit. 

Ha nem Felcsúton vagy Pesten döntenek, nem jó

Orbán Viktor szerint bár ma Magyarországon "kevesebb a keresztelő, mint a temetés", de "nem szükséges, hogy kényszerbetelepítéssel másokat a nyakunkra hozzanak". És hogy ezt mások döntik el:

Nem tudjuk azt elfogadni, hogy valahol máshol - nem Felcsúton, nem Budapesten, nem Magyarországon - döntsék el, hogy nekünk kikkel kell együtt élnünk. 

Támadják a tehetséges Felcsútot

Felcsútról szólva a kormányfő úgy fogalmazott,

mindig is tehetséges falu voltunk,

a település fejlődik, ám sok olyan falu van az országban, ahol nem ez a helyzet. "Veszélyeztetett életformának kell tekintenünk" a falusit. Megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel Felcsút adja a miniszterelnököt, minden helyi fejlődés támadásnak van kitéve.

Meg kell hosszabbítani a felcsúti kisvasutat

Orbán szerint a támadásokat jó híreknek kell tekinteni, mert azt jelentik, hogy "történik valami". "Minél inkább támadnak bennünket azért, mert valami történik a faluban, fejlődik a falu, annál inkább folytatni kell a munkánkat" - fogalmazott a miniszterelnök. Példaként említette a kisvasút ügyét:

ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.

Orbán Viktor azt mondta, célja, hogy Felcsút mellett a Váli-völgy minden települése sikeres legyen.

Bővíteni kell az óvodát is

Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP), Felcsút polgármestere az ünnepségen arról beszélt, hogy az óvoda a 2009-es felújítással nyerte el jelenlegi formáját, de elképzelhető, hogy egy-két éven belül ismét bővíteni kell majd. 

A rendezvényt megelőzően a Faluház előtt Orbán Viktor aláírta a Fidesznek a kötelező betelepítési kvóta ellen indított, Védjük meg az országot! elnevezésű petícióját. Erről videó is készült, amin a miniszterelnök megjegyzi viccesen, hogy „hű, de bonyolult" kitölteni a petíciót:

Védjük meg az országot! Petíció a kötelező betelepítési kvóta ellen.Defend our country. Petition against mandatory resettlement quotas.

Szerző: Orbán Viktor2015. november 7.