Ilyen lett egy év alatt a jobbikos Ózd

2015.11.09. 13:13 Módosítva: 2015.11.09. 13:23
Majdnem teltházas színházteremben, sok száz ember előtt értékelte Janiczak Dávid, Ózd polgármestere a jobbikos városvezetés első egy évét múlt péntek este. Most, november 9-én van éppen egy éve, hogy elsöprő győzelmet ünnepelt Ózdon a Jobbik. Janiczak pénteken több mint két órán át sorolta az eredményeit, az évfordulóra elkészült a szép, új honlapja is. A legnagyobb, jobbikos kézben lévő város elmúlt évét mi is megnéztük újra. Elővettük az ígéreteket és a borús jóslatokat, összeszedtük, mi vált belőlük valóra. Hogy nem lett Ózdból új Esztergom? Mire ment az elszámoltatás? Hogy jött képbe a börtön, és ír-e vajon még verset Janiczak? Így alakult Ózd első jobbikos éve.

Miután Janiczak Dávid a 2014. november 9-i, megismételt polgármester-választáson kétharmadhoz közeli eredménnyel mért vereséget a korábbi fideszes polgármesterre, Fürjes Pálra, azt gondoltuk, hogy az előtte álló igazi akadály az önkormányzati testületben akkor még többségben lévő Fidesz lesz. Hogy azzal fogják térdre kényszeríteni őt, hogy Ózdból új Esztergomot csinálnak, nem tud majd semmit megvalósítani a programjából, mert egyszerűen leszavazzák minden ötletét. Janiczakkal közvetlenül megválasztása után készítettünk interjút, akkor erre a felvetésünkre egy félmosollyal az arcán csak annyit mondott, szó sem lesz erről, csak figyeljetek!

A Fidesz elintézte saját magát

Igaza lett. Először éppen annyi képviselő ült át a Fidesz-frakcióból a függetlenekhez, hogy a Fidesz elveszítse a többségét, és a kilépettek szavazataival már bármi átmenjen a közgyűlésen. Hogy erről teljesen maguktól döntöttek a képviselők, vagy segített a döntésben Janiczak, esetleg épp Vona Gábor személyesen, arról csak pletykák vannak. Mindenesetre ha ez nem lett volna elég,

a helyi Fidesz néhány hét leforgása alatt gyakorlatilag tökéletesen megszüntette magát,

és a választás után egy évvel kezdik elölről, fele akkora tagsággal.

Ennek fényében kérdeztük most Janiczakot, hogy a Fidesz kiesésével ebben az első évben mik vagy kik jelentették neki a legnagyobb akadályt, legyőzendő kihívást.

Az idő szempontjából a bürokrácia, energiafelhasználás szempontjából azok, akik nem találnak túl radikálisnak, elindított vizsgálatok szempontjából pedig, akik túl radikálisnak találnak

− válaszolta. A változatos oldalakról érkező kritizálóknak egy látványos és közérthető szamaras tanmesével szokott a Facebook-oldalán visszavágni.

Ami első ránézésre, különösebb utánajárás és elemzés nélkül is látszik Janiczak első egy évéből: folyamatosan kommunikál mindent, mindenről, mindenkivel. Kritikusai szerint persze nem is tesz mást: az egész működése csak a már futó, fideszes elődjének idején elindított programok − városi vízhálózat fejlesztése, MANDA-projekt, filmtörténeti élménypark, Velence-telep rehabilitációja − folytatása, illetve programjának nem is a legfontosabb részleteit látványos Facebook-posztokban letudó gesztusokból áll. Az viszont biztos, hogy még ők is elismerik: utóbbit profin csinálja.

Riasztó, riasztó és voltak még a riasztók is

Az utolsó elültetett fáról, virággal meglátogatott nyugdíjasról, doboz eperrel megajándékozott óvodáról is készül cikk a város honlapjára, poszt a polgármester Facebookjára. Mostantól már a honlapjára is. Akár több is ugyanarról az eseményről: a szolgálatba állt néhány lovasrendészről például februárban háromnaponta jött egy hír, de még szeptemberben is képgalériás cikk született. Az időseknek adott riasztókról is számtalan cikkből, posztból és galériából értesülhettünk.

3481 7
Fotó: ózd.hu

És ha ez nem lenne elég, a polgármester a hozzá intézett kritikákra − jöjjön Facebook-kommentelőtől, újságtól vagy ellenzéki politikustól − is kivétel nélkül mindig reagál: higgadtan, részletesen, türelmesen. Persze van olyan fajta kritika, amibe még ő is belekedvetlenedik: egy év alatt nem sikerült például keresztülvinnie, hogy legyen nyilvános vécé a városban. Miközben egyik oldalról többször kérték már a lakók a vécét, hiába találták meg az ideális helyszínt, mert a közvetlen közelében élők megpuccsolták a dolgot. Egy másik általa is kiemelt példa: programjában ígéretet tett a mezőgazdaság fellendítésére, de az első tervezett helyszínhez vezető utcában aláírást gyűjtöttek a lakók a projekt ellen. "Nehéz úgy segíteni a lakóknak, ha a lakók ellenállnak" − fogalmazott Janiczak. 

Beleáll, elenged

A konfliktusokat nem keresi szándékosan, de nem is kerüli azokat. A lakásrendeletébe (pontosabban annak legvitatottabb pontjába) például teljes erőből beleállt Janiczak, úgy néz ki, az új ózdi szociálpolitika mindenképp megvédendő bástyájaként kezeli. A rendelet erkölcsi bizonyítványt, büntetlen előéletet követel meg azoktól, akik kérik, hogy a polgármester jelölje ki őket egy üres szociális lakás bérlőjéül.

Ezzel a szabállyal az a gond, hogy diszkriminatív, a bűnügyi előéletnek a szociális rászorultsághoz nincs köze, mutatott rá a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda. Az ügy törvényességi felülvizsgálatra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalhoz került, ott úgy találták, hogy a rendelet több bekezdésével van kisebb-nagyobb gond (Janiczak mindig hangsúlyozza, hogy 95 százalékát viszont rendben találták). A kifogásolt bekezdések egy részét a hivatal kérésének megfelelően módosította is Ózd, de ezt az egy erkölcsi bizonyítványos rendelkezést nem. Janiczak szerint csak értelmezésbeli nézeteltérés van Ózd és a kormányhivatal közt. Meg akarja győzni őket.

Egy másik dolog, ami szintén kiderült Janiczakról az első évben: képes változtatni, felülbírálni korábbi döntését, ha arról időközben kiderül, hogy nagyon nem működik. Persze kritikusai szerint ezeket az eseteket mind meg lehetne előzni azzal, ha többször hallgatna másokra, a tapasztaltabb politikustársaira. Erre két látványosabb példa is volt az elmúlt egy évből: az egyik a Páva nevű városi szórakozóhely, a másik a város segélyrendeletének az esete. Előbbinél azt gondolta, működtethet nyereségesen egy szórakozóhelyet az önkormányzat, majd néhány hónap múlva, amikor már látta, hogy ez nem megy, pályázatot írtak ki a Páva működtetésére. Utóbbi esetben pedig kiderült, hogy egy komoly igazságtalanságot sikerült a segélyrendeletbe foglalni, de amikor ez nyilvánvalóvá vált, végül módosította azt. Erről itt írtunk részletesebben.

Orosz: Dávidka, Szent István forog a sírjában 

A sok szereplés azonban nem csak népszerűséget hozott. Néha visszaütött, még olyanoknál is, akik kezdetben kifejezett támogatói voltak Janiczaknak. Ez a helyzet például az érpataki polgármesterrel, Orosz Mihállyal. Janiczak programjában külön fejezet volt az érpataki modell Ózdra fordítása “Rend a lelke mindennek” címmel. Kezdetben a szimpátia kölcsönös volt. Tavaly november 10-én, Janiczak megválasztásának másnapján Orosz a Facebookon gratulált. "A megnyílt úton végig is kell menni! Sok sikert, megtörhetetlen kitartást, erőt és bátorságot a végighaladáshoz!!!!" − írta. 

11065554 10203768805020958 9075808693855031332 o
Fotó: Facebook

Háromnegyed évvel később Orosz már ledávidkázta, és azzal osztotta meg Janiczakról a videót, amelyen a jobbikos polgármester egy diszkóban bulizik a Nézését, járását-ra augusztus 20-án, hogy: "A még ki nem illesztett fiatal társadalmi rétegeknek a normális társadalmi rendből való kizökkentési és egy szubkulturális világba való beillesztési gyakorlata Ózdon 2015-ben államalapító Szent István királyunk ünnepén... Szent István forog a sírjában". Janiczak nem vette magára. "Vannak vérmérsékletbeli és gondolatbeli különbségek is köztünk, mint ahogyan az emberek, mi is különbözünk. Úgy gondolom lesz közös pontunk" - írta nekünk Oroszról.

Az előző ciklus öröksége

A korábban már említett, az előző, fideszes városvezetés idején elindult, de most záruló, vagy folytatódó nagy projektekkel, beruházásokkal kapcsolatban Janiczak úgy fogalmazott, hogy azok nem álltak túl fényesen átvételkor. Sőt, azonnali hathatós intézkedések kellettek a megmentésükhöz. Ennek némileg ő maga mond ellent ugyanebben az összefoglalóban, amikor a svájci ivóvíz-korszerűsítési programról azt írja, rendben, tervszerűen haladt, a Velence-telep rehabilitációjáról pedig azt, hogy az a legstabilabb projekt. Igaz, két másik projektnél − egy általános iskola felújítása, illetve a skanzen − viszont megjegyzi, hogy azoknál érdemi munkára már csak az ő városvezetése alatt került sor.

A helyzetet máshogy érzékeli Vitális István, korábban fideszes, jelenleg független önkormányzati képviselő. Szerinte a városban új eredmények nem igazán láthatók, a legtöbb és legnagyobb fejlesztéseket mind megörökölte Janiczak, többek között éppen ezért nem is tudott még nagyot hibázni. „Jól él az előző ciklusból" − foglalta össze Vitális, ő hogy látja ezt az egy évet, de azt ő is meghagyta, hogy kisebb, lényegtelenebb ígéreteit valóra váltotta a polgármester, méghozzá  látványosan kommunikálva. Vitális szerint látszik Janiczak tapasztalatlansága, de emiatt egyelőre csak kisebb veszteségek érték a várost. 

Hogy áll az ígéretek teljesítése?

Janiczak tavalyi választási programja minden volt, csak kishitű nem. 31 oldalon keresztül sorolta az elképzeléseit a helyi termelők áruját kínáló nagyáruháztól a Művészetek Kertjén és a borturizmus felvirágoztatásán át az ózdi felsőoktatási intézményig. Ahogy arra maga is mindig rámutat, amikor a program kerül szóba, egy év után még nem lenne igazságos minden programpontot számon kérni rajta, főleg nem a rövid távon eleve teljesíthetetlen terveket. Összegyűjtöttünk 12 dolgot a tervek megvalósításáról és Ózd elmúlt egy évéről.

3 dolog, ami nem jött be

  • 1. Elszámoltatás

A Jobbik választási programja sötét képet festett a város elmúlt pár évéről. „Visszaélések, korrupció, közpénzherdálás, hűtlen kezelés gyanúja merült fel számos esetben” – írták, és azt is hozzátették, hogy alapos gyanújuk és egyes rendelkezésünkre álló adatok szerint az ózdiakat ért károk nagyságrendje több milliárd forintos. Alapos vizsgálatokat, azok eredményének függvényében felelősségre vonást ígért a párt. 

Végül összesen három vizsgálat indult, abból kettő „nem lett eredményes”, egy még tart. „Az eredmény azért ez lett, mert bár nem volt etikus egyetlen eljárás sem, amiben eljárást indítottunk, arra nagyon figyeltek, hogy papíron, jogilag rendben legyen. Ebből tanulva a további vizsgálatokkal fontolva haladunk, mert bár látjuk, hogy hogyan működtek a dolgok, nagyon nehezen támadhatóak jogilag” – írta kérdésünkre a polgármester.

  • 2. Fiatalítás ingyen lakással

Kampányígéret volt, hogy az önkormányzat ingyen adna bérbe lakásokat fiatal, gyerekvállalást tervező, képzett házaspároknak, abban a reményben, hogy „ezzel a város elöregedésének elébe mehetünk, itt tarthatjuk a jövőt magában hordozó fiatalabb generációkat”.

Az ígéretnek azt a részét teljesítette Janiczak, ami rajta múlt. Az új ózdi lakásrendeletbe tényleg bekerült, hogy 5 évig bérleti díj nélkül élhetnek Ózdon azok a 35 év alatti házaspárok, akiknek mindkettejüknek van legalább érettségije vagy szakmája, nincs saját lakásuk, eddig nem béreltek itt önkormányzati lakást, legalább egyikük a városban dolgozik, és ami a legfontosabb: megígérik, hogy 5 éven belül 2 gyereket vállalnak.

5 szám Ózd elmúlt évéből

  • 4: Ennyien maradtak az ózdi Fidesz-frakcióban. A 14 tagú képviselő-testületben eredetileg 8-an voltak fideszesek.
  • 17: Eddig ennyi ingatlanból lakoltatták ki a bent lakókat január óta.
  • 23: Ennyiszer ült össze Ózd képviselő-testülete az elmúlt évben.
  • 28: llyen gyertya volt Janiczak Dávid legutóbbi születésnapi tortáján.
  • 1238: Ennyi lájkot kapott a személyes Facebook-oldalán megosztott fotója, amin egy cirmos cicát tart a karjában.

A kínálat tehát megvan, csak épp kereslet nincs egyelőre. A polgármestertől úgy tudjuk: eddig két érdeklődő pár jelentkezett, de végül ők sem vették igénybe a lehetőséget.

  • 3. A termálkincs

„Uraj-Susa körzetében a városi szóbeszéd szerint az ötvenes években forró termálvizet találtak. Amennyiben hivatalosan is bebizonyosodik, hogy ez létező lehetőség, úgy hatalmasat léphetünk előre azért, hogy a városunk nevét felírjuk az idegenforgalom térképére” – állt a Jobbik-programban. Felvillant egy turisták ezreit vonzó fürdőkomplexum képe is.

Most nem úgy néz ki, hogy ez egyhamar valóra válik. Fúrást még nem végeztek, de egy mérnökiroda kutatásai az önkormányzat kezében vannak. Eszerint, ahogy Janiczak írta, "van is és nincs is termálvíz vételezési lehetőség Ózd térségében". „A hévíz rétegét elérték a korábbi susai fúrással, azonban az agyagos pala és a homokkő nem jó vízzáró rétegek, így a kinyerhető víz mennyisége bizonytalan. Szerintük a termálkút fúrása nem lehetetlen, azonban költséges és kockázatos” – magyarázta.

3 dolog, ami megvalósult

  • 1. Segítség a vállalkozóknak

„Létre kell hozni egy segítő, katalizátorként működő önkormányzati irányítású szervezetet, amely segíteni tud a dolgozni akaró, ám a munkavégzés feltételeivel vagy a  megfelelő  információval  nem rendelkező Ózdon élő embereken. Ez magában foglalja a pályázatok ingyenes figyelését, írását, könyvelő biztosítását a kezdetekben, jogi tanácsadást és naprakész piaci információkat. Ez volt a programban.

Szeptember 16-án megnyílt a Vállalkozást Segítő Iroda. Hetente kétszer 4-4 órán át tartanak nyitva, telefonokat és emaileket is fogadnak. Janiczak szerint igazi sikertörténetről van szó. Eddig 43 vállalkozó fordult meg itt, közülük 7-nek segítettek is már pályázatot írni, összesen körülbelül 105 millió forint értékben. A többieknek egyelőre nem találtak alkalmas pályázatot, de ha lesz, szólnak nekik, az adataikat felvették. A polgármester közölte azt is: rajtuk kívül 15-16 embernek segítettek saját vállalkozás beindításában tanácsadással, közülük 10-en azóta már egyéni vállalkozóként is dolgoznak.

  • 2. Lovas és quados rendőrök

A lovak és a quadok a program szerint a terepakadályok leküzdésére és az üldözés elősegítésére jönnek jól a külterületeken, ezért látták szükségét rendszeres járőrszolgálat bevezetésének.

Ugyan a programban rendőrök szerepeltek, ők pedig nem rendőrök, hanem a Városi Rendészet munkatársai, de mindenesetre létezik már lovas, egyenruhás járőrözés Ózdon

3635 5
Fotó: ózd.hu

Két emberről van szó. Egyelőre a rendes szolgálati idejükön kívül, túlórában, a szabadnapjukon járőröznek, a saját lovaikon.

A quadokról sem feledkeztek meg, bár vásárlás még nem volt. Márciusban a polgármester a közterület-felügyelet vezetőjével quadot tesztelt a Vadvirág melletti dombon. Az ózdi képviselő-testület februárban a költségvetéssel megszavazta, hogy 2015-ben 2 darab quadot szerezzen be a város 6 millió forintos keretből. 

  • 3. Átláthatóság

A kampányígéret úgy szólt: a Jobbik garantálja a saját önkormányzati működésének teljes átláthatóságát és számonkérhetőségét.

Az ózdi önkormányzat dolgairól ma tényleg nagyon könnyű információt szerezni. A város honlapján kint vannak előre a testületi ülések előterjesztései, az üléseket élőben adja a helyi tévé, amit az interneten is lehet nézni, utólag is visszakereshetők a felvételek, hetente megjelenik a Lényeg című újság, a helyi hirdetőlapban is vannak önkormányzati oldalak. A vagyonnyilatkozatok is letölthetők a honlapról, nem kell emiatt személyesen bemenni a hivatalba, mint korábban, Janiczak pedig a Facebook-oldalán minden napjáról ír. „Azt hiszem, a miénknél nagyobb átláthatósággal egy önkormányzat sem rendelkezik” – írta.

3 dolog, ami (még) nem vált valóra

  • 1. Cigány-magyar egyezmény

Erős mondatai voltak a témában az ózdi Jobbik-programnak: „Véleményünk szerint két út járható a  cigánykérdés megoldásához. Az első a békés megegyezésen alapul, a másik a radikális kirekesztésen. (...) Ha az egyezmény kudarcot vallana, csak abban az esetben követheti a radikális megoldás.” Az ígéret lényegében egy olyan "cigány-magyar egyezmény" tető alá hozása volt, amelyben a helyi cigányság vállalja, hogy nem követ el bűncselekményeket, igazodik a társadalmi normákhoz, a "magyarok" meg cserébe kijelentik, hogy tartózkodnak a rasszista megnyilvánulásoktól, segítik és nem diszkriminálják a romákat. A terv része volt még egy közlemény kiadása is, amelyben a jobbikos városvezetés a helyi kisebbségi vezetővel összefogva kinyilvánítaná, hogy „nem kérnek tovább a különböző jog-és fajvédő szervezetek uszító tevékenységéből”, a maguk módján akarnak rendet tenni Ózdon, külső beavatkozás nélkül. 

Mostanáig se ilyen közlemény, se ózdi cigány-magyar egyezmény nem született. A polgármester szerint "a jogvédő szervezetek nem jelentek meg olyan mértékben", amely szükségessé tette volna a közlemény kiadását, a programjuk pedig "nem egy évre szólt, de nem is ötre". Sehol nem írták le benne, hogy mit mikorra terveznek, az egyes elemek megvalósítása nagyban függ a körülményektől. Janiczak szerint mindenesetre a cigány önkormányzat és ők is minden hasonló kérdésben kinyilvánítják, hogy tudnak együtt dolgozni, "a kapcsolat élő és működő".

Miért ír a költő?

Az egyik első dolog, amit a frissen megválasztott Janiczak Dávidról megtudott az ország, az volt, hogy szeret verseket írni. Most megkérdeztük tőle, írt-e verset az elmúlt egy évben is. Ezt a választ kaptuk:

"Az irodalmi alkotáshoz számomra erős érzelmekre van szükség, ezek azonban háttérbe szorultak az elmúlt évben, így nem voltam túl termékeny. Viszont mégis történt olyan esemény az életemben, ami papír felé tolta tollat ragadott kezemet…"

Miért ír a költő?

A költészet menedéke az árva szívnek, mely sokakat megért.

Ám elvesztette azt, akiért mindeddig élt.

A sorok végi rímek, a ritmus, a csengések,

Örömöt hoznak kicsiny életébe e vénnek.

Közben ócska papírra egyre karcolja sorait,

Más szenvedő lelkek érthessék meg okait.

Álmaiban felsejlik a vágy, a szívbe égett emlék,

Mely egyszer talán megkopik ismét.

(Több vers is van az azóta elindult új honlapon, itt.)

  • 2. Szabadalmi bizottság, ötletelő kör

A program szerint „sürgősen  létrehozandó egy szabadalmi bizottság, akik elsősorban az ózdi feltalálók ötleteit, terveit, újításait várják”.  Volt egy olyan terv is, hogy létrehoznak egy rendszeresen összeülő „ötletelő kört”, amelybe bárki jelentkezhet.

Egyelőre egyik sem létezik. Janiczak szerint itt is áll, ami az etnikai egyezménynél: a programjuk nem egy évre szólt, másrészt „az élet adta lehetőségeket kell a lehető legnagyobb mértékben kihasználni és közben új lehetőségeket teremteni”.

  • 3. Szélkerekek, napelemek

A Jobbik-program felrótta az előző vezetésnek, hogy „Ózdon az elmúlt években valahogy    elmaradt a megújuló energiaforrások felhasználására létrehozott technológiák pályázati úton való beszerzése”. Kész volt a vízió is: „A környező dombok tetején szélkerekek; a házak tömbházak tetején, oldalán napelemek állhatnának”. 

Erre még várni kell, egyelőre a pályázással sincs beljebb Ózd. A polgármester szerint nem találkoztak ilyen pályázati lehetőséggel, de már készülnek a projektjeik a hamarosan megnyíló megújuló energia témájú pályázatokhoz.

3 dolog, amiről szó sem volt, mégis lett

  • 1. Nyertes börtönpályázat

Ózd eddigi legnagyobb sikere a választási programban még egyáltalán nem szerepelt: ez a börtönügy. Idén januárban jelent meg a pályázati kiírás: akkor derült ki, hogy új, 500 rab befogadására alkalmas börtön számára keres építési telket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A fő vonzerő: az ígéret szerint 250 új munkahelyet nyerhet az a város, amelyik engedi, hogy a határában húzzák fel a túlzsúfoltságot oldó új börtönt. 

Ózd az elsők között mozdult rá a dologra, a lakosságot is megszavaztatták, és amikor a város felsorakozott a börtön ötlete mögött, beadták a pályázatot. Októberben hirdette ki az eredményt a Belügyminisztérium: 40 pályázó településből 5 nyert, Ózd köztük volt. Az építkezés leghamarabb 2017-ben kezdődik.

  • 2. Csemetekert

Az ötlet lényege: ha gyerek születik, ültessenek egy fát a Csónakázó-tó partján a szülők. A lányok hársfát, a fiúk juhart kapnak, a csemete elé táblát állítanak a gyerekek nevével, születési dátumával. Az első fát november 3-án ültették. A tervek szerint a csemetékből végül egy szép sétány alakul majd ki. A kampányprogramban Csemetekert helyett még csak egy általános cél volt: „A Csónakázó-tó területét is fokozottabban kell kezelni, hogy ott mindig a béke szigetét találjuk meg.

3834 3
Fotó: ózd.hu
  • 3. Kamerás megfigyelés

Tavasszal Ózd kamerákat adott a közmunkásokkal dolgozó munkafelügyelők kezébe: öt kézi kamerát és még egy szemüvegbe épített kamerát is. Az újítás ellen már az ügyről döntő testületi ülésen is vita volt, a fideszesek felhozták, hogy a dolog személyiségi jogokat sérthet, de a többség megszavazta.

A megfigyelésből kisebb politikai botrány lett, az ügy végül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál landolt. Júliusban megszületett Péterfalvi Attila határozata: a 19 oldalas dokumentumot a vitázók mindkét oldalon a saját igazuk győzelmeként tálalták. Péterfalvi megtiltotta, hogy "a munka intenzitásának és minőségének ellenőrzése és serkentése céljából" készítsenek felvételt a közmunkásokról, de azt például – bizonyos feltételekkel – megengedhetőnek tartotta, hogy "a dolgozók által elkövetett esetleges szabálytalanságok és jogsértések elkerülésére és dokumentálására" felvételek készüljenek. Ózd bírságot nem kapott. 

Nem láthatjuk,mit hoz a jövő

Sokan pletykáltak arról, hogy Janiczaknak az ózdi polgármesterségnél komolyabb tervei is vannak a jövőben, hogy pártjában, a Jobbikban országos politikai szerepet is szánnának neki. Rákérdeztünk erre a polgármesternél, ő így fogalmazott: „Jelenleg a hivatásomra koncentrálok, hogy minél nagyobb eredményeket érhessek el az ózdiak megelégedésére, a város érdekében. Isten útjai pedig kifürkészhetetlenek, nem láthatjuk, mit hoz a jövő és ez így van jól". 

Vadonatúj honlapján mindenesetre a napi beszámolóknak egészen 2016 decemberéig elő van készítve a hely.