Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Egyházügyi törvényt módosítanának

2015.11.10. 23:42

Kedden az egyházügyi törvényt módosító javaslatot nyújtott be a kormány, írja az MTI. A módosítás elfogadásához kétharmados többség kell, de ha megszavazza a parlament, akkor a jövőben az egyházakat nem elismernék, hanem bírósági eljárás keretében nyilvántartásba vennék.

A tervezet három csoportba sorolja jogi személyiséggel rendelkező vallási közösségeket: lehetnek vallási egyesületek, nyilvántartásba vett egyházak, vagy bejegyzett egyházak.

  • Vallási egyesületté bármely legalább 10 fős taglétszámú vallási közösség válhat.
  • A már egyházi státusszal rendelkező, nyilvántartásba vett egyházzá válás feltételei a nyilvántartásba vételt megelőző három év átlagában legalább 400 adó 1 százalékos felajánlás, és legalább ötéves vallási egyesületként való működés.
  • Az öt év átlagában legalább 4000 egyházi 1 százalékos szja felajánlással rendelkező, és hosszú ideje jogszerűen működő vallási közösségeket a bíróság bejegyzett egyházként veszi nyilvántartásba. Az előírt működési időtartam 20 év vallási egyesületként vagy 15 év nyilvántartásba vett egyházként vagy 100 éves szervezett nemzetközi működés a tervezet szerint.

A tervezetről hétfőn ötpárti egyeztetést tartottak, amely után Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, lát rá esélyt, hogy a Jobbik és az LMP is támogassa a törvénymódosítását. Az egyeztetésen az MSZP nem vett részt.