Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Egyre több az alkoholista és a drogos Magyarországon

73636717 10
2015.11.10. 07:06

Drámaian nő a bejelentett alkohol- és kábítószer-mérgezések száma Magyarországon, míg a főként öngyilkossági szándékú gyógyszer-túladagolások száma gyakorlatilag nem változik - idézi az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) éves statisztikai jelentését a Magyar Idők.

A 2011-es év kivételével az utóbbi években folyamatos emelkedés figyelhető meg a mérgezéses esetek számában:

míg öt éve 17 ezer esetnél is kevesebbről tettek bejelentést a kórházak, addig tavaly 24 ezernél többről.

Az intézet statisztikájából az is kiderül, hogy a halálos kimenetelű mérgezések száma tartósan alacsony, az összes eset fél százaléka körül alakul, tehát az esetszám-növekedést gyakorlatilag az alkohol és a kábítószer okozza. Mértéktelen ivás miatt tavaly majdnem hét és fél ezren kerültek kórházba, ebből öten nem élték túl a mérgezést, míg drogmérgezés miatt 2014-ben több mint 3600-an szorultak kórházi kezelésre, közülük két ember életét nem tudták megmenteni. Négy évvel korább a kábítószer-mérgezéses esetek száma csupán 427 volt és egyetlen haláleset sem történt.

Az OKBI-nál úgy vélik, hogy az alkohol- és kábítószer-mérgezések számának emelkedésében a jelentési fegyelem javulásának is komoly szerepe van, de az is biztos, hogy a mérgezések száma összességében több a regisztráltnál, hiszen az orvosi kezelést nem igénylő esetek nem kerülnek napvilágra.