György
14 °C
24 °C

Olyan balkáni országnak segítünk, amelyik nem rúg belénk

2015.11.10. 17:56

Magyarország ma egy megvédett ország - jelentette ki Orbán Viktor kedden Nyíregyházán, egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva. A migrációs válságról szólva leszögezte, a kormány teljesítette a magyar polgárok iránti kötelezettségeit.

A kormányfő a Modern városok program keretében megtartott tájékoztatón a szlovén miniszterelnök bejelentésére - amely szerint Szlovénia szükség esetén drótkerítést is tartalmazó "műszaki akadályt" emel a következő napokban Horvátországgal közös határán a migránsáradat megfékezésére - úgy reagált, Magyarországgal ma nagyon sok ország cserélne Európában, és nagyon sok ország szeretne olyan ország lenni, amelyik időben ismerte fel az illegális bevándorlás veszélyének természetét és annak nagyságát.

Nagyon sok ország szeretné, ha olyan biztonsági rendszerek működnének, amelyek lehetővé teszik, hogy csak azok lépjenek be az ország területére, akik egyébként jogi szempontból erre jogosultak - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, a migránsprobléma sok szenvedést és kormányzati gondot okoz több balkáni országban, Magyarország a maga részéről minden segítséget megad minden jó szomszédnak, "aki nem azzal kezdi, hogy belénk rúg, megsért bennünket, megtámad, hanem együtt akar velünk működni".

Szlovénia az az ország, amellyel szívesen működünk együtt - húzta alá a miniszterelnök. Az MTI szerint azt is hozzátette, hogy a szlovénok "soha semmi borsot nem törtek az orrunk alá", nem támadták és nem kritizálták Magyarország gazdaságpolitikáját ás biztonsága érdekében tett lépéseit.

A legkevesebb, amit tehetünk, hogy mi is támogatjuk az ő intézkedéseiket - mondta Orbán Viktor.