Le Monde: A Frontex összejátszik Magyarországgal

2015.11.12. 14:42 Módosítva: 2015.11.12. 14:43

A Le Monde csütörtöki cikke szerint

a Frontex az Orbán Viktor miniszterelnök migrációellenes politikájával szembeni kritikák ellenére a gyakorlatban aktívan kollaborál a magyar rendőri erőkkel, akik megbüntetik azokat, akik a szerb határon emelt kerítésen átmennek.

A francia lap tudósítója november 5-én jelen volt a szegedi bíróságon négy koszovói perén, akik három nappal korábban léptek át a határzáron. A lap szerint megdöbbentő volt, hogy a gyanúsítottakat az EU határőrizeti szerve, a Frontex holland rendőrei vezették a bírák elé egy holland rendszámú furgonnal.

A Frontex egyik szóvivője arról biztosította az újságírót, hogy ők csak a szállításért voltak felelősek. A tudósító szerint azonban két magyar rendőrrel a hollandok is a megbilincselt gyanúsítottak felügyeletét látták el, jóllehet a Frontex kizárólag a határok felügyeletéért felelős, a migránsokat azonnal át kell adniuk a magyar hatóságoknak.

A lap kifogásolta azt is, hogy Szegeden az eljárások nem tartanak félóránál tovább, melyek eredményeképpen az elkapott menekülteket 1-2 évre kitiltják az országból. Mint írják, a migránsok ráadásul az ítélethirdetés után gyakran őrizetben maradnak, miután Szerbia a többségüket nem fogadja vissza.

A szegedi ítéletgyárról itt írtunk bővebben.