Nyerges Zsolt ledöbbent, hogy most már külföldiek is vehetnek földet

2015.11.13. 16:45

Simicska Lajos üzlettársa, Nyerges Zsolt megdöbbenve és értetlenül fogadta, hogy nem magyar állampolgárságú földművesek is részt vehetnek a hétfőn kezdődő földárveréseken.

A kormány alig egy héttel az árverések előtt módosította a termőföldek hasznosításának szabályairól szóló kormányrendeletet hatályon kívül helyezve a magyar állampolgárok kizárólagosságát biztosító szövegrészt.

Nyerges, a Mezort Zrt. elnöke kijelentette:

Nem értjük, hogyan lehetséges, hogy most külföldiek is vásárolhatnak a magyar termőföldekből.

Nyerges szerint a Mezort-csoporttal kötött szerződésekben a magyar állam kifejezetten megtiltotta, hogy az általuk bérelt földekben, illetve az azokat kezelő társaságokban külföldi cégek vagy magánszemélyek bármilyen formában részesedést szerezzenek.

A mostani árveréseken külföldi magánszemélyek szabadon licitálhatnak majd a meghirdetett földekre, a „magyar tulajdonú, magyar embereket foglalkoztató haszonbérlő társaságaiban” Mezort Zrt. érvényes haszonbérleti szerződései szerint viszont már azt is „rendkívüli felmondási körülménynek tekinthető, ha egyetlen részvény, akár csak közvetett módon is, külföldi tulajdonba kerülne”.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfóján azt magyarázta, hogy nem mindenki, csak a helyben lakó és földműves külföldi vehet majd földet, feltéve, ha meg tudják venni a földeket. Lázár szerint csak ennyire tudja a kormány korlátozni a külföldiek földvásárlását.

Az új földtörvény teljes egészében véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi "a zsebszerződéssel kilopott földet", megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot.

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök ígérte három éve Cegléden, amikor a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának kongresszusán felvázolta mezőgazdaságról alkotott vízióját. A külföldiek földszerzése eddig az egyik állandó szólam volt a Fidesz-programjában.