Patkányok és több tonnányi szemét egy Hűvösvölgyi villa kertjében

2015.11.13. 08:58

Óriási szeméthalmazzal találkozik az, aki a II. kerület Vadkörte és Rodostó utca sarok felé jár, írja a BorsOnline. Egy villa kertjében az ott lakók bezsákolt faleveleket, műanyag és fém hulladékot halmoztak fel. A rohadó hulladék szagától a szomszéd házakban szellőztetni sem lehet, de a szemét nem csak bűzzel jár: a patkányok is jól érzik magukat ilyen környezetben, a környékbeli macskák nagy örömére, akik rendszeresen hordják haza a gazdáknak az elkapott rágcsálókat.  A körülményeknek köszönhetően a környék ingatlanjai sokat veszíthetnek az értékükből. 

A patkányok és a bűz miatt pokollá változott Budapest egyik kiemelt kerületében az ott lakók élete. Egy ikerház felében lakó férfi több tonna szemetet halmozott fel. Ti mit tennétek?#szemét #patkány #ház

Szerző: Borsonline - Bors Szórakoztató Napilap2015. november 12.

A villa egy ikerház, aminek az egyik fele rendben tartott, a másik részen viszont egy évtizede ilyen állapotok uralkodnak. A tulajdonos elmondta, hogy minden gond akkor kezdődött, amikor a szomszédban meghalt az após és az itt maradt házaspárból a férj gyűjtögetni kezdett. A férfi lehullott falevelekkel kezdte, amiket a házába is behordott, aztán az ablakokat is befedte, hogy az így előállt sötét, levegőtlen környezetbe komposztálja azokat. Tíz év elteltével a kertben is olyan mennyiségű szemét gyűlt össze, hogy meg kellett emelnie a kerítés magasságát, különben a mellette levő telekre borulna át a szemét. Egy hete már a ház előtti járdára is pakol, hiába kérték a szomszédok, hogy ne tegye.

A szomszédok a hatóságoktól is segítséget kértek, de sem a tűzoltóság, sem a közterület fenntartók, sem az ÁNTSZ nem is reagált a megkeresésükre. A II. kerületi Önkormányzat tud a problémáról, már többször figyelmeztették szóban az ott élő házaspárt, legutóbb október 13-án egy határozatban kötelezték a szemét elszállítására és ártalmatlanítására. Ismereteik szerint a férfi beteges gyűjtögető, aki pszichiátriai kezelés alatt állt. Az önkormányzat megkereste az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát és a katasztrófavédelmet is. Utóbbitól azt kérte a hivatal, hogy tiltsa meg a feltehetően tűzveszélyes, a lakóépület falai mentén folytatott hulladéktárolást.

A szeméthalmaz tulajdonosa munkanélküli, 35 ezer forintos segélyből él, a szemetet eladásra gyűjti. 

– Szerintem, ami a kertben van, az mind hasznosítható, és el is fogom adni. A falevélből a legdrágább komposztot lehet előállítani, és azt az utcáról be fogom hordani. Egy év elég lesz arra, hogy ezeket értékesítsem – nyilatkozta a lapnak.