Edina
2 °C
18 °C

TEK-főigazgató: Nincs közvetlen terrorveszély Magyarországon

2015.11.15. 19:24
A magyar emberek nincsenek közvetlen veszélyben lennének egy esetleges terrorakció miatt - mondta a TEK főigazgatója. Orbán Viktor miniszterelnök is a helyszínen megnézheti a magyar-norvég meccset.

Továbbra sincs közvetlen terrorfenyegetettség Magyarországon, nincs olyan információ, amiből arra lehetne következtetni, hogy magyar emberek közvetlen veszélyben lennének egy esetleges terrorakció miatt - mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója vasárnap este az M1-enk.

Hozzátette, hogy közvetett európai fenyegetettség létezik, és ez érinti Magyarországot is.

Orbán elmehet a magyar-norvégra

A vasárnap esti magyar-norvég labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban azt közölte, hogy annak biztosítása a rendőrség feladata, és úgy tudja, hogy fokozott készültséget rendeltek el, bár nincs olyan információ, hogy bármi fenyegetné a rendezvényt.

A meccsen ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök is - mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy nem indokolta semmi a védett személyek biztonsági fokozatának megemelését. 

Összefüggés van a migráció és a terrorizmus között

Arra a kérdésre, hogy van-e információja a TEK-nek arról a terroristáról, akinek útlevelét a feltételezések szerint a párizsi merénylet után megtalálták, és aki más országok mellett valószínűleg Magyarországon is átjutott, azt válaszolta: ez inkább politikai ügy, hiszen más országok is érintettek.

"Az, hogy miért éppen Magyarországot jelölték meg, egy politikai kérdés innentől" - mondta, hozzátéve, hogy ezért erre nem az ő tisztje válaszolni. Elmondta azt is, hogy a menekültek regisztrációja egyébként nem jelent teljes körű adatfelvételt, hiszen a kapacitások ezt nem teszik lehetővé.

Már hónapokkal ezelőtt is jelezték - más európai titkosszolgálatokkal együtt -, hogy a migráció és a terrorizmus között közvetlen kapcsolat van, de ezt az információt csak a magyar kormány vette komolyan, amire bizonyíték a határzár kiépítése - fejtette ki Hajdu János.