Maradjon így vasárnap minden, zárva!

2015.11.16. 14:34

Azt szeretném, ha minden maradna így, zárva vasárnap

− mondta az indexnek most vasárnap, a nyitva tartó boltja előtt állva Simonné Gercsényi Gabriella.

Függöny.

A tordasi boltos − és titokzatos segítője − volt az, aki egy sportos mozdulattal 30 mp-et vert a Nemzeti Választási Irodánál az egyébként már hajnal óta ott váró MSZP-sekre, hogy egy látványos trollkérdéssel megint elodázza, hogy érdemben tudjon szavazni az ország erről a beteg, kötelező vasárnapi zárva tartásról. (Tegyük gyorsan hozzá, ha én egy újra kormányzásra készülő párt lennék, nincs az a szatymazi, túrkevei vagy mindszenti baromfitenyésztő-kisboltos Gabika, aki be tudna előzni egy olyan dologban, amiben már előtte többször megszívattak. Ha kell, lenyelem azt a beléptető kaput.) Végül az MSZP is beadta sajátját, de a választási bizottság elutasította azt, mondván, ugyanabban a témában csak egy kérdéssel foglalkoznak egyszerre. Az abszurd dráma részleteiről itt olvashat bővebben.

Simonné Gercsényi Gabriella, a tordasi boltos, magánszemélyként nyújtotta be a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kérdését. A Nemzeti Választási Bizottság pénteken hitelesítette a boltos beadványát, így, stílusosan vasárnap látogattuk meg Tordast, Simonné Gercsényi Gabriellát és nyitva tartó boltját.

vasarnapi zarvatartas.gif
Fotó: Hernádi Levente Haralamposz / szarvas / Index

Hogy mi történt eddig, azt nem lehet elégszer elmondani. Itt egy rövid összefoglaló:

  • A Fidesz, egy önmagában nem létező párt javaslatára meghozott egy kristálytisztán kommunista törvényt, amivel olyan közvetlen módon korlátozza az emberek életét, ami még Kádár Jánosnak is sok lenne. Ez volt a kötelező vasárnapi zárva tartás.
  • Az ellenzék, ezen belül az MSZP folyamatosan próbál népszavazást kiíratni a kérdésben, hiszen minden felmérés szerint az emberek többsége nem szereti ezt a törvényt.
  • A Fidesz megnehezítette a népszavazás kiírását (egy témakörben egyszerre csak egy kérdést szabad vizsgálni, és a jogerős döntésig senki más nem juthat szerephez), majd eddig mindig akadt egy troll, aki "magától", "jó szándéktól vezérelve" megakadályozta, hogy érdemi kérdést adhassanak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Azzal hogy ő maga olyat adott be olyat, ami végül nyilvánvalóan elutasításra került, de legalább elment vele egy-két hónap.
  • Majd jött, a semmiből, a magyar ugarról, mindenkitől függetlenül Simonné Gercsényi Gabriella, a tordasi kisboltos, aki − a szerencsétlen MSZP hathatós segítségével − újabb, fordított logika szerint megfogalmazott, nehezen értelmezhető kérdést adott be, amit viszont a Nemzeti Választási Bizottság népszavazásra alkalmasnak talált.

Tordas egy 1700 fős község Fejér megyében. Vasárnap lévén nem volt túl nagy élet, csak a focipálya, és annak büféje telt meg, mivel meccs volt. A településen legalább két bolt volt nyitva: az egyik a központban, egy Coop, ahol a tulajdonos és édesanyja dolgoznak, illetve Simonné Gercsényi Gabriella kisboltja, ahol ő és rokonai dolgoznak.

Először telefonon szerettünk volna egyeztetni Simonnéval, de miután ránk tette a telefont a boltjához mentünk, hátha épp ott találjuk. Ott találtuk, de a boltból, miután elmondtam, miért jöttem, azonnal kitessékelt. A bolt előtt tudtunk pár mondatot beszélni.

Simonné azt kérdés nélkül, magától kezdte mondani, mennyire a saját ötlete volt a népszavazásos kérdés beadása, mennyire magától fogalmazta meg a kérdést, mennyire magánszemély, mennyire nem segített neki senki, és mennyire szerencsés, hogy pumaként előzte be az MSZP-seket a Választási Bizottság épületében. És természetesen mindenkit fel fog jelenteni, az RTL klubosokat is, akik rejtett kamerás felvételt csináltak a boltjában, de minket is, akik kérdezgetni akarjuk a dologról.

Annyit azonban elmondott, hogy az ő célja az, ő azt szeretné, ha minden maradna a régiben, minden zárva lenne vasárnap. A kérdésre, hogy ha egy létező törvényt szeretne a régiben hagyni, miért akar kiíratni egy népszavazást, amelynek két kimenetele is lehet, nem válaszolt, bár korábban szintén az Indexnek azt mondta, szeretné, ha azok is hallathatnák a hangjukat, akik a törvény mellett vannak. Az ebből a beszélgetésből nem derült ki, hogy miért sietett a kérdését beadni, amikor az MSZP kérdésénél is elmondhatják a törvényt támogatók a véleményüket.

Azt is szerettük volna megtudni, hogy mennyire készült fel az esetleges aláírásgyűjtésre, hogyan tervezi a kétszázezer aláírást összeszedni, mert egyértelműnek tűnik, hogy csak a kisboltjában ehhez kevés vásárló fordul meg. A kérdésre azonban csak annyit mondott Simonné, hogy azt majd ő tudja. Nem volt további kérdés, az ajtót becsukta előttünk. A helyiek visszafogott lelkesedéssel beszéltek a hölgyről, annyi kiderült, hogy annak mindig hangot ad, hogy gyűlöli a multikat. Többen azt az elképesztő dolgot feltételezték, hogy Simonnét csak megbízták a népszavazási kérdés leadásával.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?

− így szól Simonné kérdése. Azt a kis játékot játszottuk azzal a néhány emberrel Tordason, akivel beszéltünk, hogy először megkérdeztük, mit gondol a törvényről: szeretné, ha maradna, vagy inkább azt szeretné, ha nem más döntene arról, hogy mikor adhat el, mikor dolgozhat, illetve mikor vásárolhat. Majd miután elmondta, feltettük neki Simonné kérdését, hogy mit választana. Hiszen a Nemzeti Választási Bizottság amikor azt mérlegeli, elfogadható-e egy kérdés, alkalmas-e arra, hogy népszavazást lehessen kiírni az alapján, akkor a legfontosabb, amit figyelembe kell venniük: az egyértelműség.

Igen, jól gondolja: az embereknek első nekifutásra fogalmuk sem volt, mi a jó válasz, miközben a törvényről határozott véleményük volt. Többen inkább nem is akartak zavarukban válaszolni, nehogy rosszat mondjanak, de aki mégis megpróbálta kilogikázni a jó válaszát az két dolgot gondolt. Ha azt mondja igen, akkor gyakorlatilag nem változik semmi, hiszen az, hogy valaki szeretne zárva tartani, az most is megengedett, hiszen kötelező neki zárva tartania. Tehát nem változna semmi. Az senkinek nem jutott eszébe, hogy az igennel, a zárva tartásra való joggal automatikusan adódna az is, hogy a nyitva tartáshoz is joguk lenne a boltosoknak.

Volt azonban néhány felkészült, boltos, pultos, aki emésztgette már ezt a kérést egy ideje, ők azt mondták, hogy a nem a jó válasz, ha nem szeretnék, hogy így maradjon ez a törvény. Ezzel a válasszal viszont egy másik probléma lehet. Bár a választási bizottság elnöke szerint azért jó ez a kérdés, mert "nem irányul kivételt nem engedő kötelezésre", ennek ellenére logikusnak tűnik, hogy a nemleges válasz éppen ennek az ellenkezőjét jelenti: azt, hogy minden egyes üzletnek nyitva kellene tartani vasárnap. Kötelező jelleggel.

Nem volt reprezentatív kutatás amit csináltunk a néhány helyi megkérdezésével, de az biztos, hogy csúnyán elbukott a kérdés az egyértelműség vizsgáján. Ehhez képest Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnökének véleménye szerint:

A kérdés a választópolgár számára egyértelműen eldönthető, a kérdés támogatása esetén világosan látszik belőle annak következménye, vagyis, hogy a választópolgár milyen tartalmú jogalkotásra kívánja kötelezi az Országgyűlést.

Az NVB tehát meghozta döntését. A jogorvoslati időszak lezárulta után pedig belekezdhet Simonné az aláírásgyűjtésbe. Úgy tudjuk, az MSZP az NVB döntését, miszerint Simonné kérdése alkalmas a népszavazásra, nem tervezi megtámadni, felmerült azonban, hogy a Kúrián bizonyítanák azt, hogy ők nem ugyanabban a témában adták be kérdésüket a választási bizottsághoz. Azaz, hogy tartalmilag nem ugyanaz a Simonné kérdése és az övék. (Az MSZP kérdése: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?)

Ön szerint jó ez a vasárnapi kötelező zárva tartás?