Orbán: Dublin halott, Schengent meg kell védeni

2015.11.16. 20:01
Nálunk szólt a vészcsengő, az uniós vezetőknél nem: a bevándorlás rossz, fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott közel fél órás interjújában hétfő este.

Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar titkosszolgálatok már hónapok óta jelezték, hogy veszélyt jelent, és súlyos következményei lesznek, ha ellenőrizetlen tömegek érkeznek Európába olyan országokból, amikkel Európa háborúban áll.

A jelzések után a mi fejünkben megszólalt egy vészcsengő, máshol nem.

- tette hozzá. Orbán szerint "a veszély folyamatos és közvetlen".

A brüsszeli nyilatkozatok lehangolók

A magyar irányvonalról kijelentette: az irány rendben van, az első eddig is a magyar emberek biztonsága volt. Egyes törvényekhez szükséges szerinte hozzányúlni ugyan, különböző adatkezelési problémák miatt, de a részletekről most nem akart beszélni, megvárja a kormányülést. Leszögezte: Magyarország mindent megtett a biztonság érdekében.

Brüsszel azonban szerinte "téves ösvényen" jár, ott még mindig az a vélemény, hogy a bevándorlás hasznos és helyes, kesergett az kormányfő. Magyarország többször is kísérlet tett, hogy megpróbálja meggyőzni az egyes európai vezetőket ennek ellenkezőjéről, de nem sikerült. Orbán szerint most, Párizs után kétségbeesett kísérletet lehet látni a brüsszeli nyilatkozatokban, megpróbálják meggyőzni az embereket, hogy a bevándorlás és a terrorizmus között nincs összefüggés. A miniszterelnök ezt lehangolónak nevezte. Fordulat kell az európai vezetésben, vonta le a következtetést.

A pc ideje lejárt

Ahogy a mai parlamenti beszédében, a közbiztonságot is újra szóba hozta. Azzal kezdte: tudja, hogy amit mond, nem pc (politikailag korrekt beszéd), de szerinte ott, ahol sok a bevándorló, megromlik a közbiztonság, több a lopás, rablás, nemi erőszak, a korábban ott élők élete megnehezül. Orbán szerint az európai elit nem hajlandó erről beszélni. Azzal az ellenvetéssel egyetért, hogy nem helyes ártatlan embereket (rétegeket) bűncselekménnyel vádolni, de ezzel a társadalmi jelenséggel szerinte foglalkozni kell. A pc ideje lejárt, mondta. Orbán szerint az egész európai politikát meg kell változtatni, a határokat, a kultúrát, a gazdasági érdekeinket meg kell védeni.

Arra a kérdésre, mit lehet tenni, a miniszterelnök azt mondta: Görögország nem védi a határait, a schengeni határokat, ezért ki kell kényszeríteni, hogy védje meg, vagy ki kell jelölni egy második vonalat, ahol ellenőrizni lehet a befelé jövőket.

A pénzt nem a törököknek kell adni, hanem a görögöknek, hogy építsenek ki megfelelő határvédelmet, mondta Orbán. Ha nem képesek erre, akkor szerinte a bolgároknak, macedónoknak kell adni a pénzt, hogy ott legyen a védelmi vonal. Mint mondta, folyamatosan ezt javasolták az európai vezetésnek, de a javaslatainkat lesöpörték.

Dublin halott, nem tartható be. Schengent meg kell védeni, a szabad mozgás, munkavállalás minden magyar ember érdeke. Akik nem tartják be a szabályait, kívülre kell tessékelni.

- jelentette ki Orbán Viktor a menekültek befogadásának szabályait leíró dublini rendeletre célozva.

Nem durcáskodunk, kezdeményezünk

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "A bevándorlás rossz dolog, mindenki veszít rajta. Mi már látjuk, de ezt Brüsszelben még nem látják." Orbán szerint megnőtt a távolság az európai emberek és az európai vezetők között, a menekültek beszállítására senki nem hatalmazta fel az utóbbiakat. Hozzátette, hogy a nép magához előbb-utóbb hajlítja a vezetőket. Kérdés, hogy mikor, de Orbán azt sürgeti, hogy minél előbb.

A kormányfő arról beszélt, hogy az EU nem egy rajtunk kívül álló dolog, mert mi is benne vagyunk, nem csupán passzív szemlélők vagyunk, hanem folyamatosan teszünk javaslatokat.

Nem durcáskodunk, nem elhárítunk, nem védekezünk, hanem kezdeményezünk, és meg akarjuk változtatni az európai politikát

- mondta Magyarország uniós politikájáról. Szerinte sok ország kezd egyetérteni Magyarországgal, de a németeket nem lehet megkerülni, Németország a kulcsállam. "Nekem meggyőződésem, hogy a németeknek egyetlen mondatába kerülne, és a menekültáradat véget érne" - jelentette ki. A miniszterelnök szerint ugyanis sokan azért indulnak el, mert úgy tudják, a németek várják őket. Míg a német vezetés nem teszi világossá, hogy ennek vége, a menekültek szerinte tovább áramlanak Európába. 

A térségről szólva Orbán közölte: intenzív egyeztetések folynak a visegrádi négyek között, titkosszolgálati, belügyminiszteri szinten is. Szerinte "egy egészséges, jó életösztönök alapján működő" régiója Európának Közép-Európa. Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország igazi gazdasági lokomotív szerepet is betölt, de kezd kialakulni egy közös arculat a menekültügy, kvótarendszer, határőrizet kérdésében is. A miniszterelnök azt mondta: nagy reményeket fűz a rendszeres közös fellépéshez.