Megszavazta az Országgyűlés: bíróságra megyünk a kvóták miatt

2015.11.17. 10:12 Módosítva: 2015.11.17. 10:34

Az Országgyűlés megszavazta azt a Fidesz–KDNP-s törvényjavaslatot, amely kötelezi a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a menekültek kötelező kvóták alapján való szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. Az elfogadott szöveg szerint  az unió nem biztosította a nemzeti parlamenteknek véleményük kifejtésének lehetőségét, továbbá a határozat elfogadása eljárási értelemben is jogszabálysértő volt.

A javaslatot 154 igen, 41 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el. A kormánypárti és a jobbikos képviselőkön kívül igennel szavazott a független Kónya Péter, az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt, a PM és az MLP képviselői nemmel voksoltak. Az egyetlen tartózkodó a független Kész Zoltán volt.

A szavazás előtt sajtótájékoztatót tartott Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki azt mondta, hogy precedensértékű per indulhat. A keresetet decemberben nyújtják be.

Az Európai Unió Tanácsa által a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztásáról Orbán Viktor hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy

míg levegőt tud venni a kormány, addig sem kvóta, sem visszatoloncolás nem lesz.

A kormányfő – aki már korábban jelezte, hogy az uniós döntést megtámadják az Európai Unió Bíróságon – úgy vélte, hogy a kvóta szerinte nem távol tartja, hanem meghívót jelent a migránsok számára, növeli a migrációs nyomást. Orbán szerint ennek az lesz a következménye, hogy visszaállítják az európai országok a határellenőrzéseket, megszűnik a szabad mozgás az EU-ban. A kvótával az is probléma, hogy „szétteríti a terrorizmust Európában”.

A kvóta nem Európa, éles ellentétben áll az európai szellemmel.

Mint ismert, az Európai Bizottság májusban dobta be a migránsválságot kezelő kötelező kvótarendszert. Ennek lényege, hogy 120 ezer menekültet az EU tagállamai különböző mutatók − hazai össztermék (GDP), az ország népessége, a munkanélküliségi ráta, menedékjog iránti kérelmek − alapján osztanak el egymás közt. Már az ötlet megosztotta az uniót, Magyarország például határozottan ellenezte azt már az elejétől.

Szeptember végén aztán az uniós belügyminiszterek minősített többséggel megszavazták 120 ezer menedékkérő szétosztását az uniós országok között. Magyarországon kívül még három tagállam szavazott nemmel (Szlovákia, Csehország és Románia, Finnország tartózkodott). Magyarországra Olaszországból 306, Görögországból pedig 988 jutna, illetve amennyiben később sem veszünk részt az uniós szolidaritásban, úgy az eredetileg ránk vonatkozó keretből 1058 menekült maradhatna nálunk. 

A Fidesz eddig kétfrontos támadást indított a kötelező kvóták ellen, egyrészt aláírásgyűjtést indítottak (Kósa keddi bejelentése szerint eddig legalább 460 ezren írták alá), másrészt törvényjavaslatot nyújtottak be ellene a parlamentben, amit ma meg is szavazott az Országgyűlés.