Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Fodor Gábor pártját maguk közé fogadják az európai liberálisok

2015.11.18. 12:21
Budapesten tartja éves kongresszusát a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért elnevezésű szervezet (ALDE - Alliance of Liberals and Democrats for Europe), amely az eseményen a többi között megválasztja új elnökét, illetve a Magyar Liberális Pártot is teljes jogú tagjai közé fogadja. A háromnapos konferencia csütörtökön kezdődik.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke a kongresszusról tartott szerdai budapesti beszélgetésen azt mondta, az ALDE Orbán Viktor miniszterelnök illiberális demokráciáról szóló tusványosi beszéde miatt döntött úgy, hogy Budapesten tartja éves kongresszusát. 

A budapesti rendezés mellett szólt szerinte az is, hogy ismét van liberális párt Magyarországon, és az is, hogy tavasszal egy magát konzervatív-liberálisnak valló képviselő, Kész Zoltán megválasztásával "sikerült lebontani a kétharmadot" - tette hozzá.

Felveszik Fodorékat

Közölte, az MLP kérte felvételét az ALDE tagjai közé, erről csütörtökön rendeznek egy tanácsülést, majd pénteken dönt a szervezet az MLP és a román - szintén ALDE rövidítésű - liberális párt felvételéről. Fodor Gábor szerint a tagságnak azért van jelentősége, mert így közvetlenül tudják majd informálni az európai liberálisokat a magyarországi helyzetről.

Az ALDE-kongresszus szombati napján választják meg a jelenlegi elnök, Graham Watson utódját. A posztra ketten pályáznak: a holland Hans Van Baalen és Sim Kallas volt észt miniszterelnök.

Szent-Iványi István, a párt külpolitikai tanácsadója elmondta: a pénteki hivatalos megnyitón felszólal többek között Guy Verhofstadt, az ALDE európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke, Miro Cerar szlovén miniszterelnök, de a kongresszus vendége lesz mások mellett Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, valamint Vera Jurova és Violeta Bulc európai biztosok.

A kongresszuson több kerekasztal-beszélgetést is rendeznek, az egyik témája, hogy lesz-e liberális alternatíva Magyarországon, ezen részt vesz Fodor Gábor is. A másik panelbeszélgetés témája a menekültkérdés, a résztvevők a migráció liberális megközelítését tárgyalják meg.

A kongresszus programjához kapcsolódóan Budapesten tartja éves közgyűlését a LYMEC, az európai liberális ifjúsági szervezetek szövetsége is. A rendezvényen döntenek a LIFT, a Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezetének felvételéről is.