Hamis kínai mézeket találtak magyar gazdák

2015.11.18. 16:58

Ismét tiltakoztak az uniós kínai mézimport ellen Budapesten szerdán magyar méhészek, mivel újabb mézhamisítási botrányra derült fény a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete (KTME) szerint.

A civil szervezet 19 különböző, "származási helye EU és nem EU" megjelölésű, a nagy kereskedelmi üzlethálózatban vásárolt mézet vizsgáltatott meg a brémai QSI laboratóriumban. Mind a 19 tétel kínai keverék volt, és 15-ről bebizonyosodott, hogy közönséges, gyenge minőségű ipari méz.

Takács Ferenc méhész, a demonstráció szervezője, KTME-tag arról tájékoztatta az MTI-t: a KTME 19 méztételt vásárolt november 6-án és 7-én Aldi, Spar és Metro üzletekben, amit a QSI brémai laboratóriumban megvizsgáltatott.

Az EU és nem EU jelöléssel ellátott méztételek 100 százaléka, mind a 19 minta, kínai mézet tartalmazott.

A megvizsgált tételek 90 százaléka - 19-ből 17 - magas élesztőgomba tartalmú volt, vagyis az előállítása során erjedés lépett fel. Emellett a megvizsgált tételek 80 százalékát - 19-ből 15-öt - a brémai QSI laboratórium ipari méznek minősített. Ezért jogellenesen van a magyar üzletek polcain - vélekedik a KTME.

A KTME úgy véli: a multinacionális élelmiszer láncok tudják, hogy a kínai méz minősége nem megfelelő, mert sok nyugat-európai országban tiltják vásárlását a beszállítóiknak. Van olyan áruházlánc, amely például Németországban nem engedi be az üzleteibe a kínai mézet, Magyarországi forgalmazásra ellenben a tapasztalatok szerint jelenleg kizárólag kínai mézkeveréket szerez be - állították.

Az egyesület közleménye hivatkozik Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára korábbi nyilatkozatára, hogy a magyar hatóság fellép a kínai méz ellen. Az egyesület számon kéri: miért nem tűnt el a kínai méz a magyar boltokból. Állítja ugyanakkor: országosan szigorú ellenőrzések folynak a magyar méhészeknél.

A demonstrációt követően a Pest megyei Csévharaszton egy méhészetben nyilvánosan elégették a megvizsgált és a magyar üzletekben jogellenesen árusított ipari minősítésű kínai mézet - tájékoztatta Takács Ferenc az MTI-t.  • Hírek
  • Hírek