Terroristaszponzorokat fogtak Lőkösházán

2015.11.18. 09:05

Még azelőtt fogtak el két brit férfit Lőkösházán, hogy kiadták volna ellenük az európai elfogatóparancsot – írta a Police.hu.

A két férfi a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton utazott november 14-én, amikor Lőkösházánál igazoltatták őket a békési rendőrök. Egyikük sem tudta igazolni magyarországi tartózkodásának jogszerűségét.

Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik csak egy Koránt adott át a rendőröknek.

Előállításuk után kiderült, hogy a jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát bemondott személyi adatai alapján a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani, egy kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek.

A Koránt átadó férfi közben közölte valódi nevét: B. Trevor, 40 éves, szintén brit állampolgár.

Kiutasításuk előtt, kedden a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettejük európai elfogatóparancsa. A két férfi nem jelezte az angol hatóságoknak, hogy elhagyják Angliát, pedig erre bírósági ítélet kötelezte őket.

Korábban ugyanis

terrorcselekmény-finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltöttek börtönben,

2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évig csak az angol hatóságok engedélyével hagyhatták volna el Angliát.