Orbán Viktor újraírná az EU alapszerződését

D SOS20151120018
2015.11.20. 12:40 Módosítva: 2015.11.20. 12:56

Orbán Viktor ma a macedón miniszterelnökkel találkozott Budapesten, és ismét élesen bírálta az Európai Unió bevándorláspolitikáját. A magyar kormányfő szerint az EU-nak olyan változásokra van szüksége, ami az alapszerződés megváltoztatása nélkül már aligha lehetséges. Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök arról beszélt: egy kis kétmilliós országban a naponta beérkező 8-10 ezer ember felborítja az állam életét. Ezért vezették be azt a korlátozást, hogy csak a szír, iraki és afgán menekülteket engedik át Nyugat-Európa felé.

A migráció ellenőrizetlen és szabályozatlan formája emberéleteket követel a kontinensen, és közvetlen veszélynek teszi Európa polgárait, mondta Orbán Viktor a macedón kormányfővel közös sajtótájékoztatóján. Magyarország ezért a leghatározottabban fellép a mostani európai bevándorláspolitika megváltoztatása érdekében. Orbán újra megismételte, hogy „Dublin halott, Schengen él”,azaz a dublini rendelet által meghatározott bevándorláspolitika elbukott, az unión belüli szabad mozgás védelme azonban mindennél fontosabb.

Ha a schengeni megállapodás is elbukik, akkor falak emelkednek, és olyan belső határok lesznek Európában, amiket senki sem akar – mondta Orbán. A kormányfő szerint ahhoz, hogy megvédjük az unión belüli szabad mozgást, meg kell védeni az EU külső határait. Ehhez azonban újra kell gondolni az EU működését. A mostani alapszerződés már nem alkalmas arra, hogy a megvédje Európa kultúráját, gazdaságát, a külső határokat és a demokráciánkat, mondta a miniszterelnök. 

Az eurózóna válságához volt szükség ahhoz, hogy az EU pénzügyi, gazdasági reformokba kezdjen. A migránsválságnak be kellett következnie, hogy az EU komolyan vegye határai védelmét. Terrorcselekményre volt szükség Párizsban ahhoz, hogy az EU komolyan vegye a biztonságát, sorolta Orbán. Az EU ezek szerint nem saját folyamatai szerint változik, hanem mindig csak követi a válságokat, állapította meg. Ez szerinte abból is fakad, hogy az alapszerződést 6 országra találták ki, most viszont már 28 tagállam van.

A magyar kormányfő szerint az EU hatékonyabb működését a mostani alapszerződés már akadályozza, ezért azt át kell gondolni. (Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban ezt a gondolatot még Nicolas Sarkozy szájába adta: „Sarkozy volt francia elnök nálam ékesszólóbban szokott beszélni. Szerinte újra kell alapítani az EU-t. Hogy ez jó lesz-e Magyarországnak, az még kérdés.)

Magyarország támogatja, hogy Macedóniát felvegyék az Európai Unióba és a NATO-ba. Ez a mi érdekünk is, mert űr tátong Magyarország és Görögország között. Magyarország stratégiailag abban érdekelt, hogy a közte és Görögország között lévő balkáni terület minden országa tagja legyen az EU-nak és a NATO-nak.

Macedónia csütörtökön bejelentette: a Görögország felől érkező menekültek közül csak a szír, iraki és afgán menekülteket engedi át az országon, a nem háborús övezetekből érkező gazdasági menekülteket nem engedi tovább Európába. 

A macedón kormányfő azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy országuk a tranzitútvonalon fekszik, és ez érkezők nem hozzájuk, hanem Nyugat-Európába igyekeznek. Ma azonban már napi 8 ezer menekült is érkezik Görögország felől. Ez a kétmilliós Macedónia számára mostanra olyan terhet jelent, ami már az állam életét veszélyezteti.

„Nem tudjuk megengedni, hogy naponta 10 ezer ember lépje át a határainkat, ez felborítja az államunk működését. Macedónia soknemzetiségű ország, ami az emberi jogokat messzemenően tiszteletben tartja, de a mostani migránsáradat már az ország belső biztonságát fenyegeti – mondta Nikola Gruevszki. Macedónia minden humanitárius segítséget megad az érkezőknek, tovább is szállítja őket nyugat felé, de tisztában vannak azzal, hogy a gazdasági bevándorlókat úgysem fogadja be Nyugat-Európa. 

Orbán Viktor azt mondta:  Magyarország minden segítséget megad Macedóniának, beleértve a menekültügyben szerzett tapasztalatait is. A magyar kormányfő szerint ez Magyarország és az EU érdeke is. 

 (Borítókép: Nikola Gruevszki és Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart Budapesten a Parlamentben 2015. november 20-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)