Bevált a kábelbarát törvény: hatodannyit lopnak

2015.11.23. 18:35

Sikeres a két éve bevezetett fémkereskedelemről szóló szabályozás - közölte a MÁV. A kábellopások száma hatodára, a fémlopásoké harmadára csökkent az elmúlt két évben. A fémkereskedelmi szektor tisztulásához a Magyar Államvasutak (MÁV) erőfeszítései mellett a folyamatos járőrözések, a rendőrséggel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival közösen végzett szigorú ellenőrzések is hozzájárultak - írja a közlemény.

A szabályozás előtt olyan mértékben emelkedett a fémlopások száma, hogy a jelentős gazdasági károk miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium átfogóbb és szigorúbb szabályozást vezetett be. A lopások visszaszorítása mellett cél volt a kulturális javak védelme, az illegális fémkereskedelem felszámolása és a közszolgáltatók kárának a csökkentése.

Ebben az évben, november 4-ig összesen 2045 fémkereskedelmi ellenőrzést tartottak, amiből 948 esetben állapítottak meg az eljáró pénzügyőrök jogsértést. A NAV vámszervei összesen 137 esetben derítettek fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet. A jogsértések eredményeként összesen 955 862 635 forint bírságot szabtak ki, míg a fémkereskedelmi ellenőrzések során több mint 8700 tonna fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot foglaltak le.

A szabályozás előtti több száz esethez képest, 2015-ben eddig 57 kábellopást, rongálást követtek el szándékosan a MÁV területén. A kábellopás veszélyezteti a vasúti közlekedés biztonságát, fennakadásokat, késéseket, jelentős anyagi károkat okoznak.