Tóbiás József megpróbált jobbat mondani a kerítésnél

2015.11.23. 08:56 Módosítva: 2015.11.23. 09:12

Mondjon jobbat a kerítésnél, kérdezte a Népszabadság egy interjúban Tóbiás Józsefet az MSZP elnökét. A kérdést azonban igazából nem a lap, hanem Hiller István tette fel. Hiller nemrég nyilvánosan szembement az MSZP politikájával, amikor azt mondta, bár ő se szereti, de nincs jobb megoldás a kerítésnél, közös európai megoldás pedig nincs.

Tóbiás a kérdésre azt mondta: mindenekelőtt a tagállamok közös cselekvésére van szükség, fel kell függeszteni a Dublin III. rendeletet, biztosítani kell a külső határok közös védelmét, közös regisztrációs, elosztási és kitoloncolási rendszer, közös finanszírozás kell. Utána lehet csak beszélni a kvótákról. A menekültek elosztását általánossá tévő Juncker-javaslatot nem támogatják, az egyszeri áthelyezést viszont elfogadják.

Szerinte a kerítés nem állított meg semmit: ugyanannyi menekült érkezik Európába, mint előtte. Védelmi rendszerként is csak azért működik, mert a határokat védő rendőrök és katonák életképessé teszik. Az Európába épített akadálypálya korlátozza az alapvető jogokat, a szabad mozgást, a kerítés egyenesen Schengen létét kérdőjelezi meg.  

Az interjú legjobb része ezután jön:

A választók tudják, mi az MSZP véleménye a migrációról?

– Számos kutatás igazolja, hogy igen. A józan többség pártján vagyunk.

– Mégis a Fidesz népszerűsége nőtt az elmúlt hónapokban.

– A kormányzati gépezet nyolc hónapja nem a megoldást keresi, hanem a problémát eszkalálja, és ehhez rengeteg forrást használ fel.

– Ha az MSZP a józan többség véleményét osztja, miért nem támogatja a józan többség?

– Nem lehet minden kérdést arra egyszerűsíteni, hogy amit képviselünk, miért nem hoz rögtön több szavazatot. Vannak döntések, amelyek nem igazolódnak vissza azonnal. De biztos vagyok abban, hogy hosszú távon az emberek többségének a miniszterelnök szélsőséges álláspontja éppúgy elfogadhatatlan, mint az elvakult, szélsőségesen liberális nézetek.  

Az interjúban még szó van arról, hogy  2016. május végén, június elején lesz a tisztújítás az MSZP-ben, amin Tóbiás mindenképpen indulni akar. Meg arról, hogy az MSZP-ben névvel vállalt vélemények a vezetők teljesítményhiányáról és belső elégedetlenségről szólnak,  a név nélküliek ennél még súlyosabbak. Tóbiás a kritikusoknak azt üzente: Ha valaki úgy gondolja, személyes jövőt tud építeni a pártot bíráló megszólalásaival, az nemcsak a társadalmat nem érti, de az MSZP belső viszonyait sem.